Παυλόπουλος: Ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων η Λέσβος

Παυλόπουλος: Ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων η Λέσβος
Sooc

Eπίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια της απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος παρακολούθησε τη δοξολογία για τη γιορτή των Ταξιαρχών, ενώ είναι να επισκεφθεί και τη Σκάλα Συκαμιάς, όπου καταφτάνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες.

Σε δήλωσή του μετά την παρέλαση, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το νησί αναδεικνύεται σε «ακοίμητο και ακάματο φρουρό των συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε.».

Αναλυτικότερα, η δήλωσή του είχε ως εξής: «Σαν σήμερα, το 1912, η Λέσβος έλυνε, ύστερα από πέντε αιώνες δουλείας κι έχοντας πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, τα δεσμά του τουρκικού ζυγού. Έκτοτε κοσμεί τον εθνικό μας κορμό ποικιλοτρόπως, ιδίως δε ως προνομιακός κληρονόμος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ιωνίας. Αυτή την μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση εξακολουθεί να υπηρετεί, κυρίως σήμερα, η Λέσβος. Η οποία, κατά την τρέχουσα εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία αναδεικνύεται, ταυτοχρόνως, ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτίστως όμως ιδανικός, μέχρις αυτοθυσίας, εκφραστής της Ειρήνης και υπερασπιστής του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».

«Το παράδειγμά σας αποτελεί δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Και μέχρις ότου η Ευρώπη πάρει τις αποφάσεις της, το βάρος πέφτει στις δικές σας πλάτες. Σε σας όμως ανήκει και ο έπαινος για αυτό που κάνετε».

Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαιρέτησε το πλήρωμα του Λιμενικού Σώματος που στελεχώνουν το ΠΛΣ 602 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης πολιτικής και στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη για την επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης.

Σημειώνεται ότι το πλήρωμα του σκάφους με πρώτους τον κυβερνήτη του ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο και τη διασώστρια Ζωή Λειβαδίτη που ήταν παρόντες κατά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, έχουν διακριθεί επανειλημμένα σε διασώσεις κυριολεκτικά χιλιάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, που κινδύνευσαν κατά το πέρασμά τους από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές στη Λέσβο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης σημείωσε ότι η Λέσβος από την απελευθέρωσή της στις 8 Νοεμβρίου του 1912 «κοσμεί τον εθνικό μας κορμό ποικιλοτρόπως, ιδίως δε ως προνομιακός κληρονόμος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ιωνίας. Αυτήν τη μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση εξακολουθεί να υπηρετεί, κυρίως σήμερα».

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος και πάλι εμμέσως πλην σαφώς στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα «η Λέσβος κατά την τρέχουσα εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία αναδεικνύεται, ταυτοχρόνως, ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτίστως όμως ιδανικός, μέχρις αυτοθυσίας, εκφραστής της Ειρήνης και υπερασπιστής του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».

Φανερά συγκινημένος και με την ευχή να υπάρξει ειρήνη να πάψει να ισχύει ο στίχος του Αισχύλου από τον «Αγαμέμνονα» που έλεγε «ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς» («βλέπουμε νεκρούς ν’ ανθίζει το Αιγαίο» ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέλαβε το μεσημέρι από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανο Γκρίτζαλη, το μετάλλιο του Ιδρύματος και σηματοδότησε τη μέχρι τώρα παρουσία του στην πόλη της Μυτιλήνης με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 103 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό.

Ταυτόχρονα σηματοδότησε τη γεμάτη συμβολισμούς μέρα τονίζοντας στην ίδια τελετή πως «οι Έλληνες είμαστε περήφανοι γιατί για μια ακόμα φορά διδάσκουμε αυτό που μάθαμε. Η πράξη μας να έχει σαν επίκεντρό της τον άνθρωπο. Προστατεύουμε κυριάρχως τα ελληνικά σύνορα και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αλλά την ίδια ώρα προστατεύουμε και τον Άνθρωπο. Αυτό διδάσκουμε» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «και αυτό θα διδάσκουμε πάντα» σημείωσε, καλώντας «κάποιους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εκτίθενται με δηλώσεις τους σε θέματα Διεθνούς Δικαίου». Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο απαντώντας στην πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στα όσα είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μανταμάδο, ενώ στη συνέχεια και πριν αναχωρήσει θα πάει στη Σκάλα Συκαμνιάς όπου θα συναντηθεί με κατοίκους του μικρού αυτού χωριού που αποτελεί το κύριο σημείο αποβίβασης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων τους τελευταίους μήνες.

Δημοφιλή