ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2015 07:24 EET | Updated 09/11/2015 07:28 EET

Τα ορφανά της Ρουμανίας που ζουν στους υπονόμους: Ναρκωτικά, AIDS, φυματίωση και ο «Μπρους Λη» αρχηγός τους

youtube

Είναι ίσως από τις περιπτώσεις εκείνες, που οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Παιδιά ενός κατώτερου Θεού που γεννήθηκαν δίχως να έχουν τα προνόμια που μπορεί να έχει ένα φυσιολογικό παιδί. Την οικογενειακά ασφάλεια, την γαλήνη, την αγάπη. Εικοσιέξι χρόνια μετά την πτώση του δικτάτορα Τσαουσέσκου, τα ορφανά της Ρουμανίας εξακολουθούν να ζουν μέσα στο υπόγειο βασίλειο τους. Ένα κόσμο γεμάτο ναρκωτικά, βρωμιά και ασθένειες, δίχως καμία προοπτική.

orphans romania

Το 1989 οι εικόνες των παιδιών αυτών συγκλόνισαν τον κόσμο. Ήταν θύματα της πολιτικής Τσαουσέσκου τα οποία δεν έφταιξαν σε τίποτα. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η υπογεννητικότητα, ο Τσαουσέσκου απαγόρευσε κάθε μορφή αντισύλληψης, αλλά και τις αμβλώσεις.

Σε αντίθεση όμως με την χλιδάτη ζωή που ζούσε ο ίδιος ο λαός πεινούσε και βίωνε κυριολεκτικά ακραίες συνθήκες φτώχειας. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες παιδιά να εγκαταλειφθούν από τις οικογένειές τους σε ορφανοτροφεία, μην μπορώντας να τα μεγαλώσουν. Οι συνθήκες βέβαια εκεί, κάθε άλλο παρά ιδανικές ήταν. Χιλιάδες αδυνατισμένα και εξαθλιωμένα από την πεινά παιδιά αργοπέθαιναν μέσα σε απαίσιες συνθήκες.

orphans romania

Εικοσιπέντε χρόνια μετά το φάντασμα εκείνης της εποχής εξακολουθεί να τα στοιχειώνει. Τα περισσότερα από αυτά μεγάλωσαν. Δεν κατάφεραν ποτέ να ξεφύγουν όμως από το παρελθόν τους. Η μοίρα τους έμελλε να είναι προδιαγεγραμμένη. Τα παιδιά αυτά ζουν στο δικό τους βασίλειο στο Βουκουρέστι. Στους δαιδαλώδεις υπονόμους τους οποίους είχε δημιουργήσει ο Τσαουσέκου. Εκεί ανάμεσα από αρουραίους και βρωμιές προσπαθούν να επιβιώσουν. Τα περισσότερα είναι χρήστες ναρκωτικών και πάσχουν από Aids.

orphans romania

Ο αρχηγός τους φέρει το παρατσούκλι Μπρους Λη. Είναι γνωστός με το παρατσούκλι ο «βασιλιάς των υπονόμων». Προκειμένου να μπει κανείς στο underground βασίλειο χρειάζεται την άδειά του. Ο ίδιος φέρεται να πληρώνει τις συμμορίες της πόλης προκειμένου να μην χορηγούν ναρκωτικά στους προστατευόμενους του. Γι αυτούς είναι ο δικός τους ήρωας, ο δικός τους επίγειος Θεός.

orphans romania

Ο διεθνής Τύπος έχει ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές με τα ορφανά της Ρουμανίας. Το 2014 το βρετανικό Channel 4, έκανε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ, και βρέθηκε στο υπόγειο βασίλειο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Δείτε τους.

Πηγή Daily Mail, kathimerini