ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2015 12:10 EET | Updated 09/11/2015 12:11 EET

Ρώσος ακτιβιστής έβαλε φωτιά στην κεντρική πόρτα της Υπηρεσίας Ασφαλείας στην Μόσχα

Ένας Ρώσος καλλιτέχνης και ακτιβιστής έβαλε φωτιά στην πόρτα των κεντρικών γραφείων των Υπηρεσιών Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας στη Μόσχα. Οι αρχές συνέλαβαν τον Pyotr Pavlensky, ο οποίος δημοσίευσε βίντεο με τον ίδιο να στέκεται μπροστά από το δημόσιο κτίριο στην πλατεία Λουμπιάνκα.

«Το FSB ενεργεί χρησιμοποιώντας μια μέθοδο συνεχόμενης τρομοκρατίας και εξουσιάζει 46 εκατομμύρια ανθρώπους», γράφει ο καλλιτέχνης στην περιγραφή του βίντεο.

Ο Pavlensky αντιμετωπίζει κατηγορίες για χουλιγκανισμό, σύμφωνα με το δίκτυο Mediazona.ru. Δύο δημοσιογράφοι που κατέγραψαν την επίθεση σε βίντεο ανακρίνονται επίσης από την αστυνομία.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο ακτιβιστής είχε συλληφθεί το 2013, όταν κάρφωσε το όσχεό του στις πλάκες της Κόκκινης Πλατείας για να διαμαρτυρηθεί για την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της Μόσχας. Όταν το συγκρότημα Pussy Riots συνελήφθη, εκείνος διαμαρτυρήθηκε ράβοντας τα χείλη του με κόκκινη κλωστή. Άλλες διαμαρτυρίες του περιλαμβάνουν το ακρωτηριασμό του λοβού του και το τύλιγμα του γυμνού σώματός του με συρματόπλεγμα.

Ο Pavlensky κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης τριών ετών μετά από μια ακτιβιστική ενέργεια το 2014, κατά την οποία άτομα έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και κυμάτιζαν ουκρανικές σημαίες.