CULTURE
11/11/2015 05:06 EET

«Sugar Blues»: Μία ταινία για τον εθισμό στη ζάχαρη και τις επιπτώσεις της στον οργανισμό

sugar blues

Είναι η ζάχαρη εθιστική; Αυτό πιστεύει η σκηνοθέτις Αντρέα Κουλκόβα, που συνειδητοποίησε τον εθισμό της όταν, όντας έγκυος, διαγνώστηκε με διαβήτη. Αναζητώντας τρόφιμα που δεν περιέχουν ζάχαρη, ταξίδεψε επί πέντε χρόνια σε πέντε ηπείρους, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τη γιγάντωση της ζαχαροβιομηχανίας και τις επιπτώσεις της.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της η σκηνοθέτις διαγνώστηκε με διαβήτη. Ανησυχώντας για την υγεία του μωρού της, αλλά και για όλη την οικογένειά της, αναζητά τρόφιμα που δεν περιέχουν κατεργασμένη ζάχαρη. Αυτό όμως σύντομα αποδεικνύεται αδύνατο, αφού η ζάχαρη υπάρχει παντού!

Έτσι, η σκηνοθέτις ξεκινά μια έρευνα για την επίδραση της ζάχαρης στον ανθρώπινο οργανισμό. Με την επιμονή ενός ντετέκτιβ, εντοπίζει τις σχέσεις μεταξύ πολυεθνικών εταιριών, πολιτικών και των συστημάτων υγείας. Η έρευνα που ξεκίνησε στην κουζίνα της, συνεχίστηκε στις πέντε ηπείρους επί πέντε χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν το ντοκιμαντέρ «Sugar Blues».

SUGAR BLUES from Andrea Culkova on Vimeo.

Όμως, η οικογένειά της την χρειάζεται, ειδικά ο μικρότερος γιος της. Θα μπορούσε η ζάχαρη να ευθύνεται για τα προβλήματα της υγείας του; Μια τραγικωμική, ζωηρή και συγκινητική ιστορία για όλα εκείνα που δεν γνωρίζαμε για τη ζάχαρη και την επίδρασή της στον οργανισμό μας!

Η ταινία «Sugar Blues» την ίδια περίοδο θα προβληθεί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία, στα πλαίσια της πρώτης πανευρωπαϊκής καμπάνιας του δικτύου διανομής Moving Docs, μέλος του Η προβολή γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την παιδική διατροφή και θα δοκιμάσουμε βιολογικά γλυκά με αγάβη από το ζαχαροπλαστείο Φύσις (Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι)

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, στις 20.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ταινία: Τσέχικά, Αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

sugar blues

Στην συζήτηση, συμμετέχουν: Ευαγγελία Χαρμανδάρη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών), Εμμανουήλ Σουβατζόγλου (Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Διδακτωρ Παν/μίου Aachen, εξειδικευμένος στο Σακαχαρώδη Διαβήτη κύησης), Κωνσταντίνος Η. Τσίγκος, Καθηγητής Διατροφής και Μεταβολισμού, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Κατερίνα Μιχαηλίδου (Διεθνώς Πιστοποιημένη Συμβουλος Γαλουχιας IBCLC, Σύμβουλος θηλασμού LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL και Βοηθός Μητρότητας CPD).

Ο νεανικός διαβήτης, η παχυσαρκία και η ζάχαρη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία που σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία μας και είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Όλο και περισσότερα βρέφη και παιδιά πλήττονται τα τελευταία χρόνια από τον νεανικό διαβήτη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF), εκτιμάται ότι 497.100 παιδιά παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη ενώ στη χώρα μας πάσχουν περισσότερα από 35.000 παιδιά.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός

Sponsored Post