ΔΙΕΘΝΕΣ
12/11/2015 12:45 EET | Updated 12/11/2015 12:45 EET

Εκατομμύρια Αμερικανοί ίσως χάσουν το δικαίωμα να καπνίζουν στα σπίτια τους

WIN-Initiative via Getty Images
Young woman smoking

Μια προτεινόμενη νομοθεσία της κυβέρνησης ίσως κάνει απαγορευμένο το κάπνισμα στα διαμερίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους των κρατικών πολυκατοικιών στην Αμερική.

Στόχος είναι να μειωθούν τα έξοδα συντήρησης και να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς. Εάν η νομοθεσία εγκριθεί, εκτιμάται πως θα επηρεάσει εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν σε πολυκατοικίες που ανήκουν πολυστο κράτος και έχουν χαμηλό ενοίκιο.

Σύμφωνα με τους New York Times, ήδη μεγάλος αριθμός πολιτών διαμαρτύρεται, κάνοντας λόγο για παραβίαση του δικαιώματός τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους.

«Το τι χρειάζομαι στο διαμέρισμά μου είναι δικό μου πρόβλημα όσο πληρώνω το ενοίκιό μου», δήλωσε ένας από τους 400.000 κατοίκους της Νέας Υόρκης που ζουν σε κρατικά διαμερίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πολλές πολυκατοικίες σε διάφορες πόλεις της Αμερικής έχουν ήδη εφαρμόσει τον κανονισμό από το 2009. Σύμφωνα με τους υποστηριχτές αυτής της κίνησης, οι καπνιστές έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ζητούν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους.

«Για τους ανθρώπους των κρατικών υπηρεσιών στέγασης που γίνονται παθητικοί καπνιστές, η μόνη επιλογή είναι να βρίσκονται στο έλεος των γειτόνων τους που καπνίζουν στα σπίτια τους. Οι άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα επιλέγουν τις πτέρυγες που απαγορεύεται το κάπνισμα. Η στέγαση χωρίς (τον κίνδυνο) του παθητικού καπνίσματος δεν θα έπρεπε να είναι μόνο για τους πλούσιους και τους προνομιούχους», δήλωσε ο Patrick Kwan, διευθυντής της Οργάνωσης NYC Smoke Free, για την απαγόρευση του καπνίσματος στη Νέα Υόρκη.