ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/11/2015 17:18 EET

Χιλιάδες πρόσφυγες συμμετείχαν σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συναυλία στην Ειδομένη

DIMITRIS ZERVOUDAKIS

Συναισθηματικά φορτισμένη αλλά και έντονα εμψυχωτική ήταν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαμένουν στο διαμετακομιστικό (transit) κέντρο στην Ειδομένη, κοντά στα σύνορα με τη ΠΓΔΜ, η συναυλία που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης "Περνάμε τα Σύνορα", η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Στη συναυλία συμμετείχαν γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη που παίζουν παραδοσιακή μουσική καθώς και ο γνωστός Σύριος μουσικός Ziad Rajab που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1988.

«Όταν ο Ziad Rajab βγήκε στη σκηνή επικράτησε η απόλυτη μαγεία: Οι άνθρωποι στον καταυλισμό ενθουσιάστηκαν τόσο, ενώ μερικοί Σύριοι που ήταν στο πλήθος και έτυχε να είναι μουσικοί ανέβηκαν και έπαιξαν μαζί του. Ήταν από τις πιο συναισθηματικές στιγμές» δήλωσε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, γνωστός συνθέτης και μουσικός από τη Θεσσαλονίκη και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας.

GIANNIS PAPANIKOS/ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις από την αστυνομία 14.000 άνθρωποι έμειναν στο κέντρο, στην Ειδομένη, το βράδυ της συναυλίας. Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν από τη σκηνή για να ακούσουν την μουσική τουλάχιστον μια φορά.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους, όπως τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ, μένουν στον καταυλισμό στην Ειδομένη. Οι άνθρωποι αυτοί περνούν από την Ειδομένη προερχόμενοι από τα ελληνικά νησιά με πορεία προς τη ΠΓΔΜ και στη συνέχεια σε άλλα μέρη μέσω της Ευρώπης.

DIMITRIS ZERVOUDAKIS

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό είναι σκληρές. Χιλιάδες πρόσφυγες κοιμούνται σε σκηνές ή έξω από αυτές περιμένοντας να επιβιβαστούν σε ένα από τα λεωφορεία που θα τους περάσει στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο κ. Ζερβουδάκης εξηγεί ότι η Πρωτοβουλία οργανώθηκε από ευαισθητοποιημένους πολίτες της Θεσσαλονίκης, η οποία απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα από την Ειδομένη.

DIMITRIS ZERVOUDAKIS

Η συγκεκριμένη συναυλία ήταν η δεύτερη που η ομάδα οργάνωσε. Η πρώτη είχε γίνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα μέσα Οκτωβρίου και στόχος της ήταν να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στα σύνορα. Οι συμμετέχοντες στη συναυλία συγκέντρωσαν και έστειλαν στην Ειδομένη περίπου 80 με 100 τόνους με είδη που είναι απαραίτητα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που περίμεναν εκεί.

«Αυτού του είδους οι δράσεις ενάντια στο φασισμό και την προκατάληψη στην ουσία φέρνουν τους ανθρώπους κοντά» λέει ο κ. Ζερβουδάκης.

«Εκείνο το βράδυ είδαμε τους ανθρώπους να μοιράζονται μουσική και συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε να μοιράζονται υλικά αγαθά» λέει για τη συναυλία που έγινε το Σαββατοκύριακο.

«Ήταν μια περίσταση όπου η πραγματική αλληλεγγύη υπερέβη την αγαθοεργία όπως τη βιώνουμε συνήθως».

DIMITRIS ZERVOUDAKIS

*Το κείμενο αυτό έχει μεταφραστεί από τη διεθνή έκδοση The WorldPost της αμερικάνικης έκδοσης της The Huffington Post