Έλληνες αντιεξουσιαστές συνελήφθησαν για επεισόδια που έγιναν στο Μιλάνο

Έλληνες αντιεξουσιαστές συνελήφθησαν για επεισόδια που έγιναν στο Μιλάνο
eurokinissi

Έρευνες για τη σύλληψη Ελλήνων αντιεξουσιαστών που φέρονται να συμμετείχαν σε επεισόδια που έγιναν στο Μιλάνο βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη την Πέμπτη.

Συνολικά συνελήφθησαν τέσσαρα άτομα μετά από εφόδους σε σπίτια στην Αγία Παρασκευή. Οι ίδιοι οι συλληφθέντες κάνουν λόγο μέσω ανακοίνωσης σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου «για πρωτοφανείς ενέργειες της Αστυνομίας και παράνομες έρευνες σε οικείες».

Συγκεκριμένα, πέντε νεαροί διώκονται με διεθνές ένταλμα σύλληψης των Ιταλικών αρχών για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την 1η Μαϊου στο Μιλάνο στη διάρκεια κινητοποίησης κατά της διεθνούς έκθεσης «Expo Milano 2015».

Τέσσερις από αυτούς, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, συνελήφθησαν χθες το πρωί κατά τη διάρκεια παράλληλων εφόδων στα σπίτια τους στην Αγία Παρασκευή, ενώ ένα πέμπτο άτομο δεν εντοπίστηκε και μέχρι αργά χθες αναζητείτο.

Σήμερα πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης. Οι συλληφθέντες ανήκαν σε μία ομάδα συνολικά 14 Ελλήνων, που είχαν προσαχθεί την επόμενη μέρα των επεισοδίων από Ιταλούς αστυνομικούς, μέσα από καφετέρια στο Μιλάνο, προκειμένου να υποβληθούν σε υποχρεωτική λήψη δειγμάτων DNA.

Είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για συμμετοχή στην αντι-κινητοποίηση με τίτλο «No Expo» στη διάρκεια της οποίας κουκουλοφόροι είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητα και προκαλέσει φθορές σε καταστήματα και τράπεζες. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Μαουρίτσιο Ρομανέλι είχε διατάξει την υποχρεωτική λήψη DNA από τους Ελληνες αντιεξουσιαστές ώστε να διαπιστωθεί εάν ταυτοποιείτο με αντίστοιχο που είχε βρεθεί πάνω σε βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στη διάρκεια των επεισοδίων.

Εκείνα τα επεισόδια είχαν αποτελέσει την αιτία έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στην γειτονική χώρα, με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να επιτίθεται φραστικά στους ταραξίες, αποκαλώντας τους «πλούσια, κακομαθημένα παλιόπαιδα που φορούν Rolex» και την αντιπολίτευση να ζητάει την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Angelino Alfano.

Ο Ιταλός δικηγόρος των 14 Ελλήνων Eugenio Losco, είχε διευκρινίσει με δηλώσεις του στην «Καθημερινή» ότι οι Ελληνες δεν συνελήφθησαν, αλλά προσήχθησαν προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία ταυτότητάς τους. Παράλληλα, είχε επιβεβαιώσει ότι υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική λήψηDNA, στο πλαίσιο έρευνας που διατάχθηκε για τα επεισόδια της 1ης Μαΐου.

Δημοφιλή