ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/11/2015 14:30 EET | Updated 13/11/2015 17:01 EET

Συμφωνία σε 100 δόσεις, γεννόσημα και διοικήσεις τραπεζών. Εκκρεμότητα τα κοκκινα δάνεια

Sooc

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής η συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και το ραντεβού, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα, ανανεώθηκε για τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου όπου και θα αναζητηθεί η τελική συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια προκειμένου να επικυρωθεί από το Euro Working Group της Κυριακής η εκταμίευση των 2 συν 10 δισευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη η ελληνική πλευρά παραμένει αισιόδοξη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά «υπάρχει περίπτωση να μην κλείσουμε; Θα κλείσουμε».

Άλλος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι στη συνάντηση της Παρασκευής συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί το Σάββατο.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν προσέλθει σε αυτή τη συνάντηση έχοντας οριστικοποιημένη τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής  υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο τραπέζι των συνομιλιών το Σάββατο θα βρεθεί η τελική λύση για τα όρια προστασίας της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αναφορικά με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση πηγές του οικονομικού επιτελείου, ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε η κατάργηση του και ως ισοδύναμο θα οριστεί η αύξηση κατά 5 λεπτά στη στήλη των τυχερών παιχνιδιών.

Συμφωνία υπάρχει και στο θέμα των100 δόσεων. Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά οι δανειστές αποδέχθηκαν να μην υπάρξει «ξαφνικός θάνατος» στις 100 δόσεις για όσους αφήσουν απλήρωτες τις οφειλές τους έστω και για μια ημέρα. Αντίθετα παραμένει ως έχει το διάστημα των 30 ημερών (από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή) με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών το περιθώριο αυτό να καταργηθεί σταδιακά με δύο ενδιάμεσους σταθμούς τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του επομένου έτους . Το χρονικό περιθώριο, πριν φτάσει στη μία ημέρα, θα περιοριστεί σε 20 και 10 ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συμφωνία υπάρχει και για τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων ενώ «έκλεισε» και το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών.

Αναφορικά με την κατάργηση του αγγελιόσημου αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι στόχος ήταν να συζητηθεί μαζί με τα υπόλοιπα θέματα του Ασφαλισιτκού, τονίζοντας ότι οι δανειστές δεν το έχουν βάλει στο τραπέζι αλλά το «γυροφέρνουν» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αναφέρει ότι ο νόμος θα έρθει στη βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου «σκούπα» ενώ η τροικα μένει και την άλλη εβδομάδα προκειμένου να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ.