ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2015 14:28 EET | Updated 18/11/2015 16:57 EET

Μια αποστομωτική απάντηση σε όσους θέλουν να ταυτίζουν τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ με τη βια και το Ισλαμικό Κράτος

Για μία ακόμη φορά, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, ξεκινά μια κάπως παραπλανητική συζήτηση που συνδέει το Ισλάμ και του μουσουλμάνους, με την βία και το Ισλαμικό Κράτος. Σε γενικές γραμμές οι απαντήσεις κυμαίνονται κάπου μεταξύ «δεν έχει καμία σχέση το πραγματικό Ισλάμ με τον Iσλαμικό Κράτος» ή ότι «το Ισλαμικό Κράτος αντικατοπτρίζει το κακό πρόσωπο του Ισλάμ».

Σε μεγάλο βαθμό δε το ερώτημα που υποβόσκει- ή μερικές φορές διατυπώνεται ευθέως- είναι: «Κατά πόσο το Ισλάμ ευθύνεται για αυτό που είναι το Ισλαμικό Κράτος» και ακόμη πιο επιθετικά ακούμε το ερώτημα: «Μήπως το Ισλαμικό Κράτος είναι αυτό που είναι ακριβώς επειδή το Ισλάμ προωθεί διαχρονικά τη βία;».

Μια αποστομωτική απάντηση λοιπόν σε όλα αυτά τα ερωτήματα- που εν τέλει φαίνεται να καταλήγουν σε ένα και μόνο, δηλαδή εάν το Ισλάμ και οι πιστοί αυτής της θρησκείας είναι συνώνυμα της βίας- είχε δώσει ο ιστορικός Ρεζα Ασλάν.

O ιστορικός, ήταν προσκεκλημένος σε εκπομπή του CNN και δέχθηκε αρκετά επιθετικές ερωτήσεις - στις οποίοι μάλλον οι ερωτώντες είχαν ήδη απαντήσει. Αυτό που υπονοούσαν ήταν για μια ακόμη φορά πως οι μουσουλμάνοι είναι διαχρονικά βίαιοι.

Την απάντηση του Ασλάν, μόλις 30δευτερολέπτων (στο 4:45 αν και αξίζει να παρακολουθήσετε όλη τη συζήτηση των 9 λεπτών και τις αντιδράσεις) αν και όχι πρόσφατη, θυμήθηκαν και επαναφέρουν πολλά ξένα ΜΜΕ, όπως πχ το Vox τις τελευταίες ώρες κατά τις οποίες αναζωπυρώνεται αυτή η συζήτηση.

«Το Ισλάμ δεν προωθεί τη βία ή την ειρήνη. Το Ισλάμ είναι απλά μια θρησκεία και όπως κάθε θρησκεία στον κόσμο εξαρτάται από τι χαρακτηριστικά της προσδίδουμε. Εάν είσαι ένας βίαιος άνθρωπος τότε το δικό σου Ισλάμ, ο δικός σου Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός ή Ινδουισμός θα είναι βίαιος. Υπάρχουν επιδρομές βουδιστών μοναχών στη Μιανμάρ που σφάζουν γυναίκες και παιδιά. Μήπως ο Βουδισμός προωθεί τη βία; Φυσικά και όχι. Οι άνθρωποι είναι βίαιοι ή ειρηνικοί και αυτό εξαρτάται από την πολιτική τους, τις κοινωνίες που ζουν και τον τρόπο που βλέπουν την κοινότητά τους».

Τόσο απλά...

Sponsored Post