ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2015 15:45 EET | Updated 18/11/2015 16:53 EET

Ο Ολάντ θέλει να παρατείνει για τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

French president Francois Hollande speaks at the Elysee palace in Paris on November 14, 2015, following a series of coordinated attacks in and around Paris late Friday which left more than 120 people dead. Hollande on Saturday blamed the Islamic State group for the attacks in Paris that left at least 128 dead, calling them an 'act of war'. AFP PHOTO / POOL / STEPHANE DE SAKUTIN        (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)
STEPHANE DE SAKUTIN via Getty Images
French president Francois Hollande speaks at the Elysee palace in Paris on November 14, 2015, following a series of coordinated attacks in and around Paris late Friday which left more than 120 people dead. Hollande on Saturday blamed the Islamic State group for the attacks in Paris that left at least 128 dead, calling them an 'act of war'. AFP PHOTO / POOL / STEPHANE DE SAKUTIN (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε σήμερα μιλώντας σε βουλευτές ότι θέλει να παραταθεί για τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία κήρυξε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.

Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την Τετάρτη μια πρόταση για την τροποποίηση ενός νόμου του 1955 που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αναθεωρηθεί η "περίμετρος" και η "διάρκειά" της. Σήμερα, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει μόνο 12 ημέρες και να παραταθεί μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου.

"Μας είπε ότι θα ήθελε να διαρκέσει για τρεις μήνες" τουλάχιστον, είπαν πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπρουνό Ρεταϊγιό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και η Εμανουέλ Κος, η γενική γραμματέας των Πρασίνων.

Η παράταση πέραν των 12 ημερών μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και θα ορίζει τη διάρκειά της. "Θα είναι μια ευκαιρία να τροποποιήσουμε τον νόμο του 1955", ο οποίος είχε ψηφιστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Αλγερία, είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ βγαίνοντας από τη συνάντηση αυτή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την κυκλοφορία και να ορίζουν "ζώνες προστασίας ή ασφάλειας" στις οποίες ελέγχεται η διαμονή των πολιτών.

Με το διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Ολάντ δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να θέτουν σε κατ' οίκον περιορισμό "όποιον κριθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη", να διατάζουν το προσωρινό κλείσιμο των αιθουσών ψυχαγωγίας και να κατάσχουν ορισμένου τύπου όπλα. Δεν κάνει όμως καμία αναφορά σε "μέτρα για την διασφάλιση του ελέγχου του Τύπου" και των μέσων ενημέρωσης, μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος του 1955.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)