CULTURE
15/11/2015 12:49 EET | Updated 18/11/2015 16:58 EET

Ζαν Ζυλιέν, ο καλλιτέχνης που σχεδίασε το σκίτσο που θα συμβολίζει για πάντα την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι

People display placards during a vigil to show solidarity with the citizens of France on November 14, 2015 in New York, a day after the Paris terrorist attacks. Islamic State jihadists claimed a series of coordinated attacks by gunmen and suicide bombers in Paris on November 13 that killed at least 129 people in scenes of carnage at a concert hall, restaurants and the national stadium. AFP PHOTO/JEWEL SAMAD        (Photo credit should read JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)
JEWEL SAMAD via Getty Images
People display placards during a vigil to show solidarity with the citizens of France on November 14, 2015 in New York, a day after the Paris terrorist attacks. Islamic State jihadists claimed a series of coordinated attacks by gunmen and suicide bombers in Paris on November 13 that killed at least 129 people in scenes of carnage at a concert hall, restaurants and the national stadium. AFP PHOTO/JEWEL SAMAD (Photo credit should read JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

Ένα απλό στο σχεδιασμό του όσο, ευφυές στη σύλληψή του αλλά και με πολλές αναγνώσεις σκίτσο έκανε την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ένας μαύρος κύκλος πάνω σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί και μέσα ένα κάπως παραμορφωμένο σύμβολο της Ειρήνης. Τόσο ώστε να προσομοιάζει στον πύργο του Άιφελ.

Πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν πως το σκίτσο «πρέπει σίγουρα να είναι του Bansky» αφού και o χρήστης ενός fake λογαριασμού στο Twitter με όνομα χρήστη  @therealbanksy είχε ανεβάσει το συγκεκριμένο σκίτσο προκαλώντας σύγχυση. Όμως όλοι έκαναν λάθος. Ο καλλιτέχνης πίσω από αυτό στο σκίτσο που με ασφάλεια πλέον μπορούμε να προβλέψουμε πως δημιούργησε το «σύμβολο» που θα παραπέμπει πάντα στα γεγονότα της 14ης Νοεμβρίου, είναι ένας Γάλλος.

Πρόκειται για τον Ζαν Ζιλιέν, έναν επιτυχημένο σκιτσογράφο από την Νάντη ο οποίος συγκλονισμένος από τα γεγονότα εκείνη της βραδιάς, αγωνιώντας και ο ίδιος για αγαπημένα του πρόσωπα, σχεδίασε το σκίτσο στο οποίο φαίνεται να έδωσε το τίτλο «Piece For Paris» (Ειρήνη για το Παρίσι) και απλά το ανέβασε στους λογαριασμούς του στο Facebook και το Twitter. Η αντίδραση των φίλων του και όσων των ακολουθούν ήταν άμεση με χιλιάδες likes, shares και retweets. Μέσα σε 24ώρες κάποιοι είχαν είδη προλάβει να υιοθετήσουν το σκίτσο το οποίο κοσμεί πλέον ακόμη και μπλούζες. Λογικά σύντομα θα το δούμε και σε καρφίτσες, κούπες κλπ.

«Ήταν αυθόρμητη η αντίδραση μου (σσ ο σχεδιασμός του σκίτσου μετά την ενημέρωση για όσα συνέβησαν στο Παρίσι). Συνήθως όταν σχεδιάζω φτιάχνω μια εικόνα που κάνει τους ανθρώπους να γελάσουν ή να επικοινωνήσουν. Αυτή τη φορά αισθάνθηκα την ανάγκη να επικοινωνήσω κάτι προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε εμένα και σε πολλούς άλλους. Ήταν ένας τρόπος να μοιραστώ την δική μου αντίδραση. Ήθελα να μοιραστώ την ανάγκη που ένοιωθα για ειρήνη και αλληλεγγύη τώρα που βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή» δήλωσε μιλώντας στην Τelegraph. Σχετικά δε με το μπέρδεμα με την «πατρότητα» του σκίτσου: «Δεν με πείραξε. Δεν είναι ή ώρα να θέσω θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Δεν είναι ώρα για τέτοιες ανησυχίες.

Για την ιστορία πάντως, ο διαχειριστής του της ιστοσελίδας του Banksy έσπευσε για μια ακόμη φορά να διευκρινίσει πως ο καλλιτέχνης δεν διατηρεί λογαριασμό στο Facebook ή στο Twitter.


Ο Ζυλιέν σήμερα ζει στο Λονδίνο Λονδίνο, είναι συνιδρυτής του blog News Of The Times μαζί με τους Γιαν Λε Μπεκ και Γκεντάλ Λε Μπεκ Yann Le Bec and Gwendal Le Bec και φυσικά τα σκίτσα τους είναι ιδιαίτερα καυστικά σχολιάζοντας τόσο θέματα πολιτικά και της διεθνούς επικαιρότητας όσο όμως και της καθημερινής ζωής. Διατηρεί ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζει έργα του ενώ έχει συνεργαστεί με τους ΜΜΕ όπως The New Yorker, New York Magazine, The Guardian, The New York Times αλλά και εταιρείες όπως Nike, Pitchfork, Tate.

Tonight?

A photo posted by @jean_jullien on

A photo posted by @jean_jullien on

the sad face of european borders in the wake of the refugees crisis.

A photo posted by @jean_jullien on

My favourite couple

A photo posted by @jean_jullien on

Sunday stroll

A photo posted by @jean_jullien on

A photo posted by @jean_jullien on

5 more years...

A photo posted by @jean_jullien on

#ferguson 🇺🇸🔫🇺🇸

A photo posted by @jean_jullien on

Meanwhile in Ukraine...

A photo posted by @jean_jullien on