ΔΙΕΘΝΕΣ
18/11/2015 18:32 EET | Updated 18/11/2015 18:56 EET

Στη δημοσιότητα έκθεση της Homeland Security με αναφορές στον εγκέφαλο της επίθεσης στο Παρίσι και το ρόλο της Αθήνας

ERIC FEFERBERG via Getty Images
A second body is removed from the apartment raided by French Police special forces earlier in the northern Paris suburb of Saint-Denis, on November 18, 2015, hunting those behind the attacks that claimed 129 lives in the French capital five days ago. French police said the assault had concluded on an apartment in northern Paris in which at least two jihadists were killed and seven arrested. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG (Photo credit should read ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images)

Ερωτηματικά προκαλεί η διαρροή έκθεσης εκτιμήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών η οποία δημοσιεύτηκε από την Homeland Security των ΗΠΑ η οποία φαίνεται να προειδοποιεί για επιθέσεις του ISIS κατά «δυτικών στόχων» και να ξεχωρίζει μάλιστα ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, μεταξύ των υπόπτων: αυτόν που σήμερα φωτογραφίζεται από τις διωκτικές αρχές ως ο «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεση στο Παρίσι, Abdelhamid Abaaoud. Η έκθεση δημοσιεύτηκε πριν από έξι μήνες μετά τις βελγικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στο Βέλγιο.

Στην έκθεση μάλιστα υπάρχει ειδική αναφορά και στην Ελλάδα και στη σχέση που είχε με αυτή το μέλος του ISIS.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας, Abdelhamid Abaaoud, διεύθυνε την επιχείρηση από ένα ασφαλές σπίτι στην Αθήνα, στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο ενώ άλλα μέλη της ομάδας επιχειρούσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σε άλλο σημείο τονίζεται πως: «Πέραν των 13 συλλήψεων που έγιναν σε όλο το Βέλγιο, δύο δράστες συνελήφθησαν στη Γαλλία και η αστυνομία κατάσχεσε ένα ένα μέλος του κυττάρου (σσ ονομασία μικρών ομάδων που μετέχουν σε μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις) στην Αθήνα αφού ακολούθησε τα ίχνη του και οδηγήθηκε σε ένα δεύτερο ασφαλές σπίτι στην Αθήνα σύμφωνα και με συνέντευξη Τύπου στο Βέλγιο και βάσει αναφορών στα ΜΜΕ στην Ελλάδα».

Ακολούθως αναφέρει: «Πολλά μέλη του κυττάρου φαίνεται πως μπορούσαν να επικοινωνούν και να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα διασχίζοντας τα σύνορα προκειμένου να μπορούν να διευκολύνουν τα σχέδια της επίθεσης. Εκτός των στελεχών που διεύθυναν την επιχείρηση από το ασφαλές σπίτι στην Αθήνα, ο Abaaoud, υπερηφανευόταν πως μπόρεσε να επιστρέψει μετά την έφοδο (των βελγικών αρχών). Τα δε μέλη του «κυττάρου» αναζητούσαν ένα φορητό ψυγείο για να τοποθετήσουν εντός αυτού ΤΑΤΡ (ουσία για την παρασκευή βομβών) και την μεταφέρουν με ασφάλεια».

Η έκθεση, που έχει στην κατοχή της και δημοσιεύει στο σύνολό της το δίκτυο FoxNews ενώ προηγουμένως είχε αναφερθεί σε αυτή τη και το CNN συντάχθηκε κατόπιν συνεργασίας του FBI και του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας και δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2015 και σε συνέχεια της μεγάλης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Βέλγιο τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε είχαν συλληφθεί τζιχαντιστές οι οποίοι κατηγορούνται πως σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις. Εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης είναι : «Future ISIL Operations in West Could Resemble Disrupted Belgian Plot» (Οι μελλοντικές επιχειρήσεις του ISIL στη Δύση μπορεί να προσομοιάζουν σε αυτή που αποτράπηκε στο Βέλγιο).

Οι υπηρεσίες μελέτησαν το σχέδιο των τζιχαντιστών που είχε στόχο τόσο απλούς πολίτες σε χώρους μαζικής εστίασης όσο και της βελγικές διωκτικές αρχές.