ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/11/2015 15:32 EET | Updated 19/11/2015 15:32 EET

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπόρων στη Μυτιλήνη που προμήθευαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα πρόσφυγες

ASSOCIATED PRESS
Syrian migrants arrive with an overcrowded dinghy from Turkish coasts at a Mytilene beach, on the northeastern Greek island of Lesvos, early Thursday, June 18, 2015. Around 100,000 migrants have entered Europe so far this year, with some 2,000 dead or missing during their perilous quest to reach the continent. Italy and Greece have borne the brunt of the surge, with many more migrants expected to arrive from June through to September. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Πολυμελές κύκλωμα δουλεμπόρων που προμήθευε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι έφθαναν στην Μυτιλήνη από τα τουρκικά παράλια, εξάρθρωσαν στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, οι δουλέμποροι προωθούσαν κάθε μέρα στην ηπειρωτική Ελλάδα μεγάλο αριθμό μεταναστών που δεν είχαν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί από τις Λιμενικές και αστυνομικές αρχές. Το κύκλωμα συνεργαζόταν με ταξιδιωτικό γραφείο στη Λέσβο, το οποίο εξέδιδε τα εισιτήρια. Ταυτόχρονα, διέθετε κράχτες στα σημεία εισόδου των μεταναστών που διαβεβαίωναν τη γρήγορη ταυτοποίηση, καταγραφή και μετακίνηση των μεταναστών προς Πειραιά, έναντι υψηλού αντιτίμου, συγκεκριμένα 300- 400 ευρώ το άτομο. Οι δουλέμποροι υπολογίζεται ότι διακινούσαν 400 με 500 άτομα ημερησίως, αποκομίζοντας χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 100.000 έως 200.000 ευρώ.

Με ψηφιακή κάμερα έβγαζαν φωτογραφία τους μετανάστες, και με μηχανήματα που διατηρούσαν σε δύο διαμερίσματα του νησιού εξέδιδαν τα πλαστά έγραφα. Σε κάποιες περιπτώσεις έστελναν τις πλαστές φόρμες σε συνεργούς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνελήφθησαν περισσότερα από δέκα άτομα, κυρίως πακιστανικής, αφγανικής και ιρακινής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος του κυκλώματος, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Έρευνες για τη σύλληψη συνεργών διεξάγονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το κύκλωμα βρέθηκε στο στόχαστρο ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής στο πλαίσιο των διαρκώς αυξανόμενων ερευνών για την εξάρθρωση δικτύων που έχουν επαφές με τζιχαντιστές.

Sponsored Post