ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/11/2015 15:22 EET | Updated 19/11/2015 15:22 EET

Βουλή: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που τάχθηκαν κατά του πολυνομοσχεδίου

eurokinissi

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Πέμπτη (20/11), η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα στην Ολομέλεια της Βουλής, με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διάταξη στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί να είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μειώνεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιτείνοντας ότι μετά από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει ένα νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς που καλύπτει σχεδόν το 94% των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια.

"Κανένας δεν θριαμβολογεί εδώ μέσα, όμως και κανείς δεν πιστεύει, ότι φεύγουμε από ένα καθολικό και πηγαίνουμε σε ένα περιορισμένο σύστημα προστασίας των δανειοληπτών", ανέφερε απαντώντας από το βήμα της Βουλής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγονται προστατεύουν περισσότερο από το 80% των ελληνικών νοικοκυριών με βάση τα εισοδήματά τους.

Ο υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε, ότι το 25% των δανειοληπτών με ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ, καλύπτεται πλήρως, αφού το κράτος θα αναλάβει τη στήριξή τους.

Για το 35% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 35.000 ευρώ ο κ. Σταθάκης είπε, ότι στην κατηγορία αυτή βρίσκονται 70.000 δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν με αντικειμενικές αξίες έως 90.000 και υποστήριξε ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη δόση που προκύπτει από την τρέχουσα εμπορική αξία.

Για "νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη αριστερά» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης

"Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα είναι προτάσεις της κυβέρνησης", ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί τη σύγχυση, "ότι τα ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία".

"Εάν τα είχαμε ψηφίσει δεν θα χρειαζόταν να τα φέρετε στη Βουλή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο, για "νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη αριστερά" που μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, μειώνει τα επιδόματα του πετρελαίου θέρμανσης και "βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί την πρώτη κατοικία" ενώ εκτίμησε, ότι έρχεται "ο πιο βαρύς χειμώνας".

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της πρώτης κατοικίας, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία προστάτευσε τους πολίτες την περίοδο της κρίσης και δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός.

"Σήμερα όμως χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν", πρόσθεσε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, "ένας άγαμος με εισόδημα 680 ευρώ το μήνα δεν προστατεύεται και ένα νοικοκυριό με εισόδημα 1.700 ευρώ το μήνα, χάνει το σπίτι του".

Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανακόλουθη πολιτική και ανέφερε ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν "Σεισάχθεια" και ζητούσε από τους δανειολήπτες να μην πληρώνουν τις δόσεις τους.

"Από το "όχι σε όλα" το Δεκέμβριο του 2014 φθάσαμε στο σημερινό "ναι σε όλα" ανέφερε και υποστήριξε ότι "ο πρωθυπουργός δεσμευόταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

"Οι συνάδελφοι πως θα κοιμηθούν το βράδυ ενώ θα έχετε ξεκινήσει τον πρώτο πλειστηριασμό κατοικίας πολίτη που δεν έχει να πληρώσει;" αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι σε κάθε νομοσχέδιο προσθέτει νέους φόρους και υποστήριξε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τον Δεκέμβριο του 2014 δεν υπήρχε η ανάγκη νέων φόρων.

Παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτουμένων χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Μια ακόμα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και συμμαχιών του κεφαλαίου» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Σώματος.

Τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που φέρνει το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους, νέους φόρους που προστίθενται σε αυτούς που ισχύουν, εκβιασμούς για να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά έγκαιρα τα χρέη τους και πολλά ακόμα που θα βασανίζουν για χρόνια όσα εργατικά νοικοκυριά προσπαθούν να σταθούν όρθια και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ακόμη ο Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο για μια συμφωνία που διατηρεί επίσης την ομηρία χιλιάδων μικρών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, όπου απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και για μία συμφωνία - λαιμητόμος, που είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, για να μπορούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να νιώθουν σιγουριά ότι θα ανακάμψουν τα κέρδη τους, ότι θα ανοίξουν -με το αίμα του λαού- νέα πεδία για σίγουρα κέρδη.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, που έχει καταγραφεί πλέον και σε νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί άρον - άρον από τη Βουλή» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως τώρα ανακάλυψαν το παραμύθι «καταπολέμηση της διαπλοκής που προσπαθεί να μας ανατρέψει» και επισημαίνοντας πως αυτό το παραμύθι δεν έχει δράκο.

Θεοδωράκης: Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρέπει να νιώθουν ντροπή

Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρέπει να νιώθουν ντροπή σήμερα, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θοεδωράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για το τρίτο πακέτο των προαπαιτούμενων, αιτιολογώντας πως είναι εκείνοι που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό λέγοντας ψέματα.

Ο κ. Θεοδωράκης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι θέλησε να ασκήσει πολιτική με κλισέ - επικαλούμενος το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» που αίρεται σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό - πήγε στις εκλογές με κλισέ και ψέματα και με αυτά τις κέρδισε.

Αφού ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που είπε «κανένας φόρος στους αγρότες, επαναφορά του κατώτερου μισθού, όλοι γυρίζουν στο Δημόσιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και δώρο η ΔΕΗ, τα διόδια και οι συγκοινωνίες, μόνο λύρες και νταούλια να μάθουμε να παίζουμε και οι ξένοι θα χορεύουν και θα πληρώνουν», πρόσθεσε πως «δεν είναι ηγέτες αυτοί».

Ανεξάρτητα, όπως είπε «αν είπαν συνειδητά ψέματα οπότε είναι πολιτικοί απατεώνες, ή αν έλεγαν αυτό που νόμιζαν, αυτό που πίστευαν, αυτό που κάποιος τους είπε, αυτό που σκέφθηκαν βλέποντας Λαζόπουλο».

«Βγείτε τώρα και πείτε στα εξαπατημένα πλήθη ότι δεν είχαμε κανένα σχέδιο, έπρεπε να είχαμε συμφωνήσει από την Άνοιξη, δεν διαπραγματευτήκαμε τίποτε το ουσιαστικό», ζήτησε από την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως δεν τα λέει ο ίδιος αυτά «αυτοί που φεύγουν το λένε, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν ο νούμερο τρία έμπιστος της προηγούμενης διακυβέρνησης»…

Γεννηματά: «Αυτή δεν είναι Αριστερά, είναι η κυβέρνηση που θα ξεσπιτώσει τον κόσμο»

Για «αναλγησία» κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία - με αιχμή το νομοσχέδιο για το τρίτο πακέτο των προαπαιτούμενων - είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες θα ξεσπιτώσει τον κόσμο.

«Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήσασταν καλοί στο να πουλάτε» και τώρα καλύτεροι στο να ξεπουλάτε. Πουλήσατε ψεύτικα λόγια και “πρώτη φορά αριστερά” και σήμερα ξεπουλάτε την ελπίδα. Πουλήσατε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και ο κόσμος εισπράττει φόρους, εξώσεις και απελπισία. Αυτό δεν είναι Αριστερά. Είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη που τα δίνει όλα» είπε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Κατέδειξε, δε, ως υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για ότι συμβεί τονίζοντας πως το Grexit είναι ακόμα στην αυλή μας και η πολιτική αυτής της κυβέρνησης απειλεί να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Με αφορμή τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι η εξαπάτηση των πολιτών σ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα αποτελεί «μαύρη σελίδα» στην πολιτική μας ζωή και χαρακτηρίζει με τον χειρότερο τρόπο την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως με νόμο του ΠΑΣΟΚ προστατεύθηκαν τα σπίτια για πέντε χρόνια.

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε νέους φόρους, υπονομεύοντας ανταγωνιστικούς τομείς της Οικονομίας, για μια ακόμη φορά οδηγεί σε αποφάσεις «ντροπής» την Βουλή, παραδίδει το management το τραπεζών σε ξένα χέρια και πάντως δεν φορολογεί τους ολιγάρχες όπως προεκλογικά δεσμευόταν.

Η κ. Γεννηματά, εκτίμησε πως «τα χειρότερα έπονται και έρχονται» αναφερόμενη στην Αγροτική Παραγωγή, «που επιβαρύνεται με εξοντωτική φορολόγηση» και το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο για να καταλήξει λέγοντας: «Αυτή δεν είναι Αριστερά. Είσαστε συμβιβασμένοι, αναποτελεσματικοί, λέτε ΝΑΙ σε όλα».

Τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης πρότεινε ο Β. Λεβέντης

«Η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο γιατί, όπως λένε και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προϊόν εκβιασμού. Εμείς δεν θα δώσουμε ψήφο σε καμία κυβέρνηση αν δεν έχουμε απάντηση στα 9 σημεία που έχουμε δώσει στο πρωθυπουργό για την ανασύνταξη της χώρας».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι, «είναι η μόνη λογική λύση στην προσπάθεια να σηκωθεί η Ελλάδα όρθια».

«Μην την αρνείστε, γιατί όσο το αρνείστε τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι ευθύνες σας. Είναι λάθος η μισή Βουλή να είναι εναντίον της άλλης μισής Βουλής», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης εξαπέλυσε επίθεση σε όλα τα κόμματα κατηγορώντας τα ότι με τις πολιτικές και τη στάση τους συμβάλλουν στην αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, και τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων θα είναι ανένδοτη, ασυμβίβαστοι και δεν θα προδώσει την εντολή αυτή που πήρε από τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Λεβέντης, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός βαδίζει σε μάταιο δρόμο», «του φεύγουν άνθρωποι», είπε και προσέθεσε ότι «το να βάζεις φίμωτρο στους βουλευτές σου είναι ανέντιμο».

«Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα στους βουλευτές του. Τους λέει ψηφίστε τα μέτρα και θα μας κουρέψουν το χρέος. Κοροϊδεύει τους βουλευτές του. Η κατάληξη θα είναι να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώσει παραίτηση. Ας το κάνει τώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Sponsored Post