Επείγουσα σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. για τη τζιχαντιστική απειλή

Επείγουσα σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. για τη τζιχαντιστική απειλή
Thai police officers stand guard outside French Embassy in Bangkok, Thailand Thursday, Nov. 19, 2015 following last week's attacks in Paris. (AP Photo/Sakchai Lalit)
Thai police officers stand guard outside French Embassy in Bangkok, Thailand Thursday, Nov. 19, 2015 following last week's attacks in Paris. (AP Photo/Sakchai Lalit)
ASSOCIATED PRESS

Οι υπουργοί Εσωτερικων και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται σε επείγουσα σύνοδο σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες «για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση» στη τζιχαντιστική απειλή μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, που ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη.

Η Γαλλία θα πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους της για την λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για την λήψη μέτρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ , ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συντονισθεί και να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε ότι η ζώνη Σένγκεν θα απειληθεί εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της ως προς τη φύλαξη των συνόρων» , ενώ ο πρόεδρος Ολάντ έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανάγκη θέσπισης του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές για τον εντοπισμό των μετακινήσεων των τζιχαντιστών.

Το προσφυγικό θα βρεθεί αναγκαστικά στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Ολάντ έχει μιλήσει για την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών ελέγχων πριν απο την υποδοχή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι το θέμα του ελέγχου των προσφύγων πρέπει να διευθετηθεί πολύ σύντομα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αντιμετωπίσει τόσο σοβαρές καταστάσεις τα τελευταία χρόνια που ήρθε η ώρα για να επανεξετάσει τις βασικές παραμέτρους αυτής της συνύπαρξης και στη συνέχεια να τροποποιήσει τις ιδρυτικές της συνθήκες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μία ολλαδνική πρόταση για τη σύσταση ενός στενού πυρήνα με τη θέσπιση εξωτερικών συνοριακών ελέγχων, μίας «μίνι ζώνης Σένγκεν», ο Ορμπάν απάντησε ότι, όχι μόνο η ζώνη Σένγκεν, αλλά και άλλες παράμετροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σήμερα μη λειτουργικές και πρέπει να αναθεωρηθούν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προσφυγική κρίση και η ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής έχουν καταστήσει αναγκαία την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων στον τομέα της ασφάλειας και του ελέγχου των συνόρων, ενώ η πρόσφατη κρίση στην ευρωζώνη έθεσε ερωτήματα ως προς την ύπαρξη κοινής νομισματικής πολιτικής χωρίς κοινή οικονομική πολιτική.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή