ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2015 16:55 EET | Updated 22/11/2015 16:55 EET

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ περιγράφει τις αντιδράσεις του Φρανσουά Ολάντ το βράδυ των επιθέσεων. «Ήταν σε κατάσταση σοκ αλλά συγκεντρωμένος»

FRANCK FIFE via Getty Images
French President Francois Hollande (C) and Germany's Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (R) attend a friendly international football match between France and Germany ahead of the Euro 2016, on November 13, 2015 at the Stade de France stadium in Saint-Denis, north of Paris. AFP PHOTO / FRANCK FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, διηγήθηκε τις ώρες που πέρασε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο στάδιο Stade de France το βράδυ των επιθέσεων στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν «σε κατάσταση σοκ» όταν έμαθε για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, ενώ οι καμικάζι ανατινάζονταν στην περιοχή του γηπέδου.

Ο Φρανσουά Ολάντ βρισκόταν «υπό το σοκ, αλλά ταυτόχρονα πολύ συγκεντρωμένος και αποφασιστικός» πληροφορούμενος την έκταση της σφαγής που βρισκόταν σε εξέλιξη, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών στην κυριακάτικη Bild.

Όταν οι δύο άνδρες, οι οποίοι παρακολουθούσαν μαζί τον φιλικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας έμαθαν ότι τρεις καμικάζι αντινάχθηκαν κοντά στο στάδιο, αναρωτήθηκαν «εάν οι θεατές μπορούσαν υπό τις συνθήκες αυτές να μείνουν ανενημέρωτοι και εάν το ματς έπρεπε να διακοπεί».

Τα νέα για τις επιθέσεις έρχονταν κάθε δύο λεπτά. Ολάντ και Σταϊνμάιερ έφυγαν για λίγα λεπτά από την εξέδρα για μία ιδιωτική συνάντηση, αλλά οι υπεύθυνοι της ασφάλειας τούς παρακάλεσαν να επιστρέψουν γρήγορα και να καταλάβουν και πάλι τις θέσεις τους ώστε «να μη δημιουργηθεί νευρικότητα στο στάδιο» μεταξύ των θεατών που θα διαπίστωναν την απουσία των επισήμων.

«Όταν μάθαμε για τις επιθέσεις στο Παρίσι, κανείς δεν γνώριζε πώς θα τελειώσει η βραδιά», αναφερόμενος στον φόβο του σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης κίνησης πανικού του πλήθους στο στάδιο όπου ήσαν συγκεντρωμένοι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Φρανσουά Ολάντ εγκατέλειψε στη συνέχεια το Σταντ ντε Φρανς, ενώ ο Σταϊνμάιερ και η συνοδεία του παρέμειναν ώστε να μην ανησυχήσουν και πανικοβληθούν οι θεατές.

Μετά το ημίχρονο, «επιστρέψαμε στις θέσεις μας και επί 45 λεπτά κάναμε ότι εδιαφερόμασταν για το ματς», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)