ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2015 02:56 EET | Updated 23/11/2015 02:56 EET

Λοράν Φαμπιούς: Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι τέρατα αλλά είναι 30.000

ASSOCIATED PRESS
French Foreign Minister Laurent Fabius speaks at a press conference in New Delhi, India, Friday, Nov. 20, 2015. Fabius is in the country to hold talks with top Indian leaders ahead of the climate change conference in Paris. (AP Photo/ Manish Swarup)

Τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, «είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000», δήλωσε χθες Κυριακή στη Μπραζίλια ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, «πρέπει να πολεμήσουμε αμείλικτα το ΙΚ», δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σίγουρα, είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000», είπε.

Ωστόσο, «θα ήταν αδιανόητο ένα μέτωπο χωρών όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες να μην κατορθώνουν να το εξουδετερώσουν», πρόσθεσε.

«Όμως παράλληλα, πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση σε αυτό τον πόλεμο (στη Συρία), στον οποίο έχουν σκοτωθεί 300.000 άνθρωποι, έχει προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, και τις βλέπουμε, σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Το σχέδιο για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία που υιοθετήθηκε στη Βιένη, αντιπροσωπεύει από αυτή την άποψη «μια πρώτη αχτίδα» ελπίδας, πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Το χρονοδιάγραμμα μιας εξόδου από την κρίση που εγκρίθηκε στη Βιένη προβλέπει μια συνεδρίαση μεταξύ αντιπροσωπείας της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ και μελών της αντιπολίτευσης μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε διάστημα έξι μηνών, την υιοθέτηση νέου συντάγματος εντός 18 μηνών και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Αλλά ο Άσαντ έχει ήδη θέσει εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα αυτό, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεκινήσει, όπως δηλώνει, παρά μόνο όταν «θα έχει αρχίσει να νικάται η τρομοκρατία».

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ θέτουν εξάλλου ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική λύση την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, σε αντίθεση με τη Ρωσία.

«Είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δεν λέω ότι θα είναι εύκολο να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα αυτό», σχολίασε ο Φαμπιούς.

Την ίδια στιγμή, οι δύο συνεδριάσεις στη Βιένη, που κατέληξαν στο χρονοδιάγραμμα αυτό ήταν σημαντικές κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών, γιατί εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκέντρωσαν για πρώτη φορά γύρω από το τραπέζι των διαβουλεύσεων και βασικές περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

«Πρέπει οι παράγοντες να συζητούν προκειμένου να διαφανεί ένας δρόμος», δήλωσε ο Φαμπιούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον Φαμπιούς θα έχει συνομιλίες για τη Συρία αύριο στην Ουάσινγκτον με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την Πέμπτη στη Μόσχα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)