ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/11/2015 14:17 EET | Updated 25/11/2015 14:18 EET

Νέος πρόεδρος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -και επίσημα- ο καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Με ευρύτατη πλειοψηφία έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τον διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Καθηγητή κ. Χ. Γκότση.

Η επιτροπή κατά πλειοψηφία (12 ναι, 1 όχι και 6 παρών) αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της από όλες τις πτέρυγες της Βουλής εξήραν το επιστημονικό έργο του κ. Γκότση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση», σε μια εποχή που η Επιτροπή έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις.

Ο κ. Γκότσης ο οποίος αναλαμβάνει όπως είχε αποκαλύψει η HuffPost πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. τόνισε ότι ο κύριος προσανατολισμός της νέας διοίκησης θα είναι να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας, πέρα από την επαρκή εποπτεία της κεφαλαιαγοράς, που είναι μέχρι σήμερα ο βασικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και νέες εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η ελάφρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων για τους Έλληνες επενδυτές.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση τόνισε ότι η Ε.Κ θα παρακολουθήσει την πορεία των μετοχών και μετά την εισαγωγή τους στο Χ.Α και θα παρέχει βοήθεια όχι μόνο στις συστημικές τράπεζες αλλά και στην Attica Bank και στις συνεταιριστικές τράπεζες.

Σχετικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους πρότεινε μάλιστα στον υπουργό Οικονομικών μεγαλύτερη ευχέρεια στις ρευστοποιήσεις μεριδίων στο Α/Κ με τον όρο ότι τα χρήματα δεν θα βγαίνουν στο εξωτερικό.

Η νέα διοίκηση της Ε.Κ θα προσπαθήσει να προωθήσει νέα επενδυτικά προϊόντα και να δημιουργήσει νέες υποαγορές με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν μικρότερες αγορές και νέα προϊόντα με στόχο την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των καινοτόμων εταιρειών και τη δημιουργίας μίας νέας γενιάς δυναμικών επιχειρήσεων με τη χρηματοδότηση νεοσύστατων εταιρειών.

Επίσης τόνισε, ότι στους στόχους της νέας διοίκησης είναι η δημιουργία μίας εσωτερικής αγοράς εταιρικών ομολόγων σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο.

Ακόμη στα σχέδια του είναι η ενδυνάμωση των συλλογικών επενδύσεων με αλλαγές στους νόμους που αφορούν τις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρησης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ )και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Όσον αφορά τον εποπτικό έλεγχο, ο κ. Γκότσης τόνισε πως δεν θα είναι μόνο κατασταλτικός, αλλά και συμβουλευτικός προς τις επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι ουσιαστικοί και ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη χρήση των κεφαλαίων που προκύπτουν από τις αυξήσεις κεφαλαίου.