ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/11/2015 16:23 EET | Updated 25/11/2015 16:23 EET

Τσακαλώτος για τα 800 ευρώ στους ελεγκτές: «Τους δίνουμε κάτι παραπάνω γιατί κάνουν την πιο σημαντική δουλειά»

Aris Oikonomou / SOOC

«Δεν τους δίνουμε αύξηση επειδή είναι "δικά μας παιδιά". Τους δίνουμε κάτι παραπάνω γιατί κάνουν την πιο σημαντική δουλειά που είναι η φοροδιαφυγή», είπε ο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος απαντώντας στις κατηγορίες για προνομιακή μεταχείριση υπαλλήλων του υπουργείου του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομιών το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους 186 ελεγκτές είναι ότι με τις μισθολογικές μειώσεις που έχουν γίνει παίρνουν μισθό 700-800 ευρώ μηνιαίως και όπως είπε «έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη λίστα αυτών των ανθρώπων γιατί παραιτούνται», με αποτέλεσμα ο ελεγκτικός μηχανισμός να παραπαίει.

Μάλιστα, όπως είπε, η συγκεκριμένη λίστα εξαντλείται, καθώς κάποιοι που παίρνουν την εν λόγω θέση δεν την δέχονται ή παραιτούνται από την λίστα πριν τοποθετηθούν στην θέση τους ή παραιτούνται μετά. «Έχουμε μια τεράστια αδυναμία στο φορολογικό σύστημα και χρειαζόμαστε αυτά τα νέα παιδιά, γιατί εκτός από τα μάστερ και τα διδακτορικά έχουν και άλλες γνώσεις και πολύ καλύτερη εμπειρία με το λογισμικό, που δεν έχουν οι παλαιότεροι υπάλληλοι», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η καθαρή αύξηση αποδοχών είναι πολύ μικρότερη, της τάξης των 200 - 290 ευρώ καθαρά για κάθε υπάλληλο. Επίσης, συμπλήρωσαν ότι το επιπλέον κόστος συνδέεται με ασφαλιστικές εισφορές και άλλες κρατήσεις, ενώ επισήμαναν ότι πρόκειται για νέους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν το 2013 με χαμηλές απολαβές, διαθέτουν υψηλά προσόντα και χειρίζονται υποθέσεις όπως οι λίστες Λαγκάρντ και οι φορολογικοί έλεγχοι.