ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2015 14:43 EET | Updated 26/11/2015 18:18 EET

Συνεργασία Γαλλίας - Ρωσίας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Πούτιν: «Είμαστε έτοιμοι για αυτή τη συνεργασία»

Sasha Mordovets via Getty Images
MOSCOW, RUSSIA - NOVEMBER, 26: Russian President Vladimir Putin greets French President Francois Hollande during their meeting in the Kremlin on November 26, 2015 in Moscow, Russia. Hollande is having a one-day trip to Moscow. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σήμερα Πέμπτη στην ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία, προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών εκστρατειών που πραγματοποιούν στη χώρα.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία ακολούθησε την συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο.

«Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε θέσεις μόνο του Ισλαμικού Κράτους και όχι ενάντια σε δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι», δήλωσε ο Ολάντ, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες επίσης συμφώνησαν να στοχοθετούν μόνο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και παρόμοιες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός», δήλωσε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για τον σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας για την καταπολέμησης τη τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως έφτασε η ώρα για τις χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν την ευθύνη τους για όσα εξελίσσονται και να συντονίσουν τα βήματα τους.

Η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξη της σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας, πρόσθεσε ο Ολάντ.

Πούτιν: Πράξη προδοσίας η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από ένα τουρκικό F-16 ήταν μια πράξη προδοσίας από μια χώρα που η Ρωσία θεωρούσε ως χώρα φίλη της.

Ο Πούτιν τόνισε πως πιστεύει πως η Ρωσία εργάζεται για το σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας που μπορεί να συμφωνήσει στον τρόπο επίλυσης της συριακής κρίσης.

Από την πλευρά του ο Ολάντ παρέθεσε τους απαραίτητους όρους για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης.

«Για αυτή (τη πολιτική λύση) υπάρχουν απαραίτητοι όροι, που πρέπει να τηρηθούν. Πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, μια ανεξάρτητη κυβέρνηση κατά την μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, στη διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες όλες οι πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις, Σύροι της διασποράς θα συμμετάσχουν», δήλωσε ο Ολάντ.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το ρωσικό και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησαν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ολάντ είχει δηλώσει:«Πρέπει μαζί να διευρύνουμε περαιτέρω αυτόν τον συνασπισμό με στόχο να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία (...) προκειμένου το σύνολο των χωρών να ενεργήσουν εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον του Ντάες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο συνασπισμός είναι απόλυτα απαραίτητος και σε αυτό ακριβώς το σημείο οι θέσεις μας συμπίπτουν» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη «να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού».

«Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία» διαβεβαίωσε ο ίδιος κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο με τον Γάλλο ομόλογό του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)