ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2015 09:20 EET | Updated 26/11/2015 09:21 EET

Ο Κάμερον ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ των βομβαρδισμών των τζιχαντιστών στη Συρία

LEON NEAL via Getty Images
British Prime Minister David Cameron (C) leaves 10 Downing Street in central London on November 26, 2015, bound for the Houses of Parliament where he made a statement to back joining international action against Islamic State jihadists following the November 13 attacks in Paris, which killed 130 people. Cameron said that it was in Britain's national security interests to strike IS jihadists and deny them a 'safe haven' in Syria, arguing that the burden should not fall only on Britain's allies. AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP / LEON NEAL (Photo credit should read LEON NEAL/AFP/Getty Images)

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε σήμερα Πέμπτη από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, υποστηρίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί «να αναθέτει εργολαβικά την ασφάλειά του σε άλλες χώρες».

«Νομίζω πως θα πρέπει να επεκτείνουμε τη στρατιωτική εκστρατεία μας εναντίον του ΙΚ στη Συρία», έγραψε στους βουλευτές, ώστε να μην επιτραπεί στην τζιχαντιστική οργάνωση να δημιουργήσει ένα «καταφύγιο» στη χώρα αυτή.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με το ΙΚ στη Συρία, όπως το κάνουμε στο γειτονικό Ιράκ, ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή που θέτει το ΙΚ στην περιοχή και για την ασφάλειά μας εδώ. Πρέπει να τους στερήσουμε [από το να αποκτήσουν] ένα καταφύγιο στη Συρία», είπε ο Κάμερον.

«Όσο πιο πολύ χρόνο επιτρέπει κανείς στο ΙΚ να ενισχύεται στη Συρία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απειλή», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά απευθύνονταν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που από τις αρχές Νοεμβρίου έχει ταχθεί κατά των πληγμάτων στη Συρία, καθώς εκτιμούσε πως το Λονδίνο θα πρέπει μάλλον να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στις διπλωματικές προσπάθειες για να αποκαταστήσει την ειρήνη.

Από τότε η κατάσταση έχει αλλάξει, με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι να έχουν προκαλέσει ένα κύμα σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο που φοβάται πως θα είναι ο επόμενος στόχος του ΙΚ. Ο Κάμερον έκανε αναφορά και σε αυτό στην απάντησή του στους βουλευτές,

Ο πρωθυπουργός, που τάσσεται υπέρ των βομβαρδισμών στη Συρία εδώ και μήνες αλλά φοβόταν ότι δεν θα είχε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται να υποστηρίξει λίγο αργότερα τη στρατηγική του ενώπιον των βουλευτών, με την ελπίδα να κάμψει τις επιφυλάξεις ορισμένων βουλευτών.

Ήδη πολλοί βουλευτές των Εργατικών γνωστοποίησαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ των πληγμάτων παρά την αντίθεση του ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)