ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/11/2015 09:51 EET | Updated 26/11/2015 09:51 EET

Αλεξιάδης: Δεν θα προχωρήσουμε μειώσεις μισθών και απολύσεις. Αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα το 2015

Sooc

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

«Προχωρούμε σε μείωση των δημοσίων δαπανών, όχι όμως με μειώσεις μισθών και απολύσεις, ούτε με καταργήσεις υπηρεσιών», είπε.

«Θα σταματήσουμε την "άθλια" πρακτική να ενοικιάζονται κτίρια για εξυπηρετήσεις και να έχουμε άδεια καινούργια κτίρια», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει μεγάλη μείωση δαπανών, εξοικονομώντας μεγάλα ποσά από τα ενοίκια.

Ο κ. Αλεξιάδης, ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί η μεταφορά στο κτίριο «Κεράνη» στη λεωφόρο Θηβών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, όπως το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

«Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει για το συγκεκριμένο κτίριο το μηνιαίο ποσό των 220.000 ευρώ (2,62 εκατ. ετησίως), χωρίς να το χρησιμοποιεί», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης ότι από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο χάνονται 15-20 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο, ενώ σε ό,τι αφορά τη φορολογία των αγροτών, σημείωσε ότι με την αύξηση συντελεστών του φόρου του αγροτικού εισοδήματος προστατεύονται οι αγρότες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας και κατανέμονται δικαιότερα οι φόροι στο σύνολο των αγροτών.

Επιπτοσθέτως, χαρακτήρισε «παραφιλολογία» τις αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι υπήρξε μείωση των εσόδων, και υποστήριξε ότι τα φορολογικά έσοδα το 2015 αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 25% από 21% τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης κατηγόρησε την ΝΔ ότι επικεντρώνει την κριτική της στο τι έλεγε η κυβέρνηση προεκλογικά και όχι στο τι έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά. «Περιμέναμε να ακούσουμε την πολιτική σας πρόταση για το τι έπρεπε να γίνει και όχι για το τι είναι αριστερό και τι όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)