CULTURE
27/11/2015 02:20 EET

«Νοτιάς»: Δώδεκα χρόνια μετά την «Πολίτικη Κουζίνα» ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει με νέα ταινία

feelgoodentertainment

Μετά την τεράστια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας» -της πιο εμπορικής ταινίας της τελευταίας εικοσαετίας, με 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και διεθνή διανομή σε περισσότερες από 40 χώρες- ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει μέσα στο 2016 με τη νέα, πολυαναμενόμενη ταινία του, τον «Νοτιά». Μια γλυκόπικρη κωμωδία με φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του ’60, ‘70 και του ’80.

Η ταινία αφηγείται μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης μέσα από τη ματιά του Σταύρου, ενός ρομαντικού νέου, που ωριμάζει με εφόδια την ιστορία, τους μύθους, τις προσδοκίες και τα όνειρα μιας ολόκληρης χώρας. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Η Ευάννα Βενάρδου είχε συναντήσει πριν λίγους μήνες τον σκηνοθέτη και το cast της ταινίας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και είχε μιλήσει μαζί τους για λογαριασμό της HuffPost Greece.

Όπως είχε γράψει χαρακτηριστικά η Ευάννα Βενάρδου:

Ο Μπουλμέτης έπρεπε για χρόνια να διαχειριστεί όλη αυτή την υπέρμετρη προσδοκία της «επόμενης ταινίας». Όπως μου λέει, αυτό τον άγχωνε για μεγάλο διάστημα, αλλά ευτυχώς το ξεπέρασε. «Έπρεπε επιτέλους να αποδομήσω αυτό το συναίσθημα δέους για την Πολίτικη Kουζίνα. Η διαχείριση της επιτυχίας δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα. Κι εγώ το μόνο που ήθελα πάντα είναι να παραμείνω απομονωμένος με τους φίλους μου». Σήκωσε λοιπόν τα μανίκια και ετοιμάζει ένα φιλμ που δεν έχει σχέση με γεύσεις και Τούρκους αλλά διαθέτει το αναγνωρίσιμο στυλ του: γλυκόπικρο χιούμορ, νοσταλγία, συναίσθημα και συλλογικές ελληνικές μνήμες: βλέπετε, ο «Νοτιάς» παρακολουθεί την ενηλικίωση ενός παιδιού (τον ενσαρκώνει ο πολλά υποσχόμενος Γιάννης Νιάρρος) από το 1968 έως την μεταπολίτευση, φτάνοντας μέχρι το 1981, δηλαδή την άνοδο του Ανδρέα.

Ο Όμηρος Πουλάκης πάντως («Το γάλα», «Τungsten»), αργότερα θα μου πει κάτι που με βάζει σε σκέψεις: «Υπάρχει κάτι κοινό στο τότε και στο σήμερα: η πολιτική είναι στο προσκήνιο. Διότι για μια πολύ μεγάλη περίοδο υπήρχε μια αδιαφορία για τα πολιτικά. Υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία χαρακτηριζόταν πολύ ντεπασέ να ασχολείται κανείς με τέτοια πράγματα».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Από 14 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την Feelgood.

Sponsored Post