ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2015 18:39 EET | Updated 03/12/2015 18:39 EET

«Όχι» είπαν οι Δανοί στο δημοψήφισμα για ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ σε θέματα δικαιοσύνης και αστυνόμευσης

ASSOCIATED PRESS
Counting the votes at Aarhus City Hall, in Corpehagen, Thursday, Dec. 3, 2015. Danes voted Thursday in a referendum to decide whether the Danish opt-out on EU Justice and Home Affairs should be replaced by an opt-in model. (Christian Klindt Soelbeck/Polfoto via AP) DENMARK OUT

Το 53,7% των Δανών απέρριψε την αυξημένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πεδία της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης, σύμφωνα με το αποτέλεσμα βάσει της ενσωμάτωσης του 80% των ψήφων, που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν νωρίτερα, βάσει δύο δημοσκοπήσεων εξόδου, η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 70% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Το δημοψήφισμα, το όγδοο στο οποίο συμμετείχαν οι ψηφοφόροι του σκανδιναβικού βασιλείου έπειτα από εκείνο στο οποίο είχαν εγκρίνει την προσχώρηση της Δανίας στην ΕΕ το 1972, αφορούσε την απεμπόληση των ρητρών της συνθήκης του Μάαστριχτ βάσει των οποίων η χώρα εξαιρείτο από το ευρωπαϊκό δίκαιο στα πεδία της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης.

Τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή είχαν ταχθεί υπέρ της αύξησης της συνεργασίας της Δανίας με τους 27 εταίρους της στην ΕΕ σε αυτά τα πεδία, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των διασυνοριακών οικονομικών εγκλημάτων και της τζιχαντιστικής απειλής.

Το όχι εξάλλου σημαίνει ότι η Δανία πρόκειται να αποχωρήσει από τη Europol το 2016.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsoed Post