ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2015 04:34 EET | Updated 03/12/2015 04:35 EET

Δημοψήφισμα στην Δανία για την συμμετοχή της χώρας στα ευρωπαϊκά προγράμματα ασφαλείας

Vepar5 via Getty Images
man putting ballot in a box during elections in denmark in fornt of flag

H Δανία διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, δημοψήφισμα για να ενισχύσει τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας. Την διοργάνωση έχει αναλάβει η κυβέρνηση σε συνεργασία με το αντιπολιτευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF).

Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Είχε προγραμματιστεί για το 2016, αλλά διεξάγεται νωρίτερα, ώστε να μην υπάρξουν παρεμβολές στο δημοψήφισμα που η Βρετανία αναμένεται να διενεργήσει το 2017 για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε επί της αρχής τον Δεκέμβριο του 2014 από μια πλειοψηφία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, παρά την αντίθεση του DF.

Το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα που ήρθε δεύτερο στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αυξάνει την επιρροή του στην πολιτική της Δανίας. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, εξασφαλίζει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη δεξιά μέσα από την επιβολή του προγράμματος του για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

«Περισσότερη Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι, ευχαριστώ!». Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, το DF διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Η Δανία, προειδοποιεί ουσιαστικά, κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής της, ένα ισχυρό επιχείρημα για τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για τα προγράμματα κατανομής των μεταναστών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, και με την Κοπεγχάγη να έχει δεχθεί φέτος 10 φορές λιγότερους μετανάστες σε σχέση με τη γειτονική της Σουηδία.

Το στρατόπεδο του «ναι», με επικεφαλής τους φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και τους σοσιαλδημοκράτες, κατηγορήθηκε από τους επικριτές του ότι θέλει να τρομάξει με το σύνθημα του: «Βοηθήστε την αστυνομία: ψηφίστε ναι!».

Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του φωτογραφία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μπροστά από το Μπατακλάν το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, μετά τη δολοφονία 90 ανθρώπων μέσα στην παρισινή αίθουσα συναυλιών.

«Η κρίση των μεταναστών, η διασυνοριακή τρομοκρατία, η εμπορία ανθρώπων και το κοινωνικό ντάμπινγκ είναι προκλήσεις που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι», έγραψε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsoed Post