ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/12/2015 07:03 EET | Updated 03/12/2015 07:18 EET

Μεγάλο κύκλωμα δουλεμπόρων με κέρδη 10 εκατ. ευρώ είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη και μπίζνες σε όλη την Ευρώπη

Sooc

Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών με «πλοκάμια» σε όλη την Ευρώπη και κέρδη που ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ εξαρθρώθηκε από τη Europol σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και άλλες διωκτικές ευρωπαϊκές Αρχές.

Την Τετάρτη σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Αττική και Κιλκίς συνελήφθησαν 12 Έλληνες και ένας Σύρος, ενώ σήμερα στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσε ένας Τυνήσιος. Το τελευταίο 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο συνελήφθη ο εγκέφαλος της οργάνωσης που είναι ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος έδινε εντολές στους συνεργούς του στην Ελλάδα. Σε ταυτόχρονες έρευνες στη Σουηδία συνελήφθησαν δύο Σύροι και στην Αυστρία πέντε ομοεθνείς τους.

Η άκρη του νήματος για την εξάρθρωση του κυκλώματος βρέθηκε ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης που ανακάλυψε τη δράση του δουλεμπόρων που ξεκίνησε από το μήνα Ιούλιο του 2014.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε τόσο η δράση της οργάνωσης όσο και ο ακριβής ρόλος των μελών της, ενώ εξακριβώθηκε και η τέλεση δεκάδων περιπτώσεων διακινήσεων μεταναστών, που τελέστηκαν υπό τον έλεγχό της.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθύνων την οργάνωση συντόνιζε στην Ελληνική επικράτεια δύο υποομάδες και υπό τις εντολές του διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε η διακίνηση τουλάχιστον 144 μεταναστών, ενώ εκτιμάται μετά βεβαιότητας η διακίνηση πολλαπλάσιου αριθμού μεταναστών.

Ως προς τη δράση της πρώτης υποομάδας, διαπιστώθηκε ότι υποδεχόταν τους μετανάστες και διευθετούσε τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αραβόφωνα μέλη της διέθεταν δύο τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες λειτουργούσαν σαν τηλεφωνικό κέντρο και σαν ιδιότυπο «πρακτορείο» παροχής υπηρεσιών προς τους μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παράτυποι μετανάστες εφοδιάζονταν αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, ήδη από την Τουρκία, από άλλα μέλη της οργάνωσης.

Αφού οι μετανάστες καθοδηγούνταν στη Θεσσαλονίκη, τη δράση αναλάμβανε η δεύτερη υποομάδα, αποτελούμενη από ημεδαπούς, η οποία φρόντιζε για τη μεταφορά τους από τη Θεσσαλονίκη προς την ελληνοσκοπιανή μεθόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξακριβώθηκε ότι Αλβανός υπήκοος συντόνιζε τις κινήσεις των μεταφορέων, ενώ αποτελούσε και σύνδεσμο της οργάνωσης με τους διακινητές της π.Γ.Δ.Μ., οι οποίοι αφού παραλάμβαναν τους μετανάστες, τους καθοδηγούσαν πεζούς, μέσω μη θεσμοθετημένων σημείων, στην π.Γ.Δ.Μ..

Οι οδηγοί των οχημάτων μεταφοράς, όπως διαπιστώθηκε, λάμβαναν ισχυρά μέτρα αντι-παρακολούθησης, καθώς χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία και έκαναν χρήση κωδικοποιημένων λέξεων, αναφορικά με τα σημεία παραλαβής και αποβίβασής των μεταναστών. Επιπλέον, λάμβαναν προληπτικά μέτρα, παρακολουθώντας συστηματικά τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Αναφορικά με το χρηματικό ποσό, που κατέβαλαν οι μετανάστες, διαπιστώθηκε ότι το αντίτιμο για τη μεταφορά τους μέχρι τη Σερβία ανέρχονταν στα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους σε χώρα της Ε.Ε., υποχρεούνταν να καταβάλλουν πρόσθετο χρηματικό ποσό, ιδίου ύψους.

Σημειώνεται ότι δύο εκ των μελών της οργάνωσης, ένας ημεδαπός-μεταφορέας και ο συντονιστής αυτών υπήκοος Αλβανίας, ανέπτυξαν παράλληλη δράση συγκροτώντας δικές τους εγκληματικές ομάδες, προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπήκοος Αλβανίας συνεργαζόταν με αραβόφωνους αλλοδαπούς, με σκοπό τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών.

Η πλειοψηφία των ημεδαπών συλληφθέντων σημειώνεται ότι έχει απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα τις αστυνομικές αρχές της χώρας μας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σε επίσημη δήλωσή του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), Graham Roberts υπογράμμισε:

«Ως αποτέλεσμα της κοινής αστυνομικής συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, έχουμε εντοπίσει και συλλάβει έναν άνδρα, που πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε σε καθημερινή βάση εκατό (100) υπηκόους Συρίας από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της βαλκανικής οδού.

Ο παλαιστινιακής καταγωγής Jamal Owda, για τον οποίο υποψιαζόμαστε ότι κινούνταν από χώρα σε χώρα με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη, συνελήφθη από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόλη του Λίβερπουλ, κατόπιν Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τώρα αντιμετωπίζει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Η ειδική ομάδα της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, που στοχεύει στον εντοπισμό δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, έλαβε μέρος σε αυτή την επιχείρηση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνώς για τον εντοπισμό δικτύων, την καταδίωξη τους, την διακοπή των δραστηριοτήτων τους και την αφαίρεση των χρημάτων και της ακίνητης περιουσίας τους και στο μέτρου του δυνατού την ποινική τους δίωξη».

Πέρα από τις συλλήψεις σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος είκοσι δύο (22) ατόμων, τα στοιχεία των οποίων διερευνώνται στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται δύο (2) πολίτες Αλβανίας, για εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post