Οι μπράβοι που «σάρωναν» τα μαγαζιά στην Αττική: Οι ξυλοδαρμοί και οι «φουσκωτοί» ταμίες. Στο κόλπο και αστυνομικοί

Οι μπράβοι που «σάρωναν» τα μαγαζιά στην Αττική: Οι ξυλοδαρμοί των ανυπάκουων και οι «φουσκωτοί» ταμίες
Nick Paleologos / SOOC

Το μεγαλύτερο κύκλωμα νονών της νύχτας στην Αττική, το οποίο πουλούσε «προστασία» σε τουλάχιστον 150 καταστήματα, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Οι νονοί ήταν χωρισμένοι σε τρεις διαφορετικές ομάδες προκειμένου να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Αθήνας. Συνολικά συνελήφθησαν 21 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμα 76 μπράβων. Ανάμεσά τους οι «αρχηγοί» της μαφίας που συντόνιζαν τις «ταρίφες» στα μαγαζιά, τους ξυλοδαρμούς των ανυπάκουων ιδιοκτητών καταστημάτων, ακόμα και τις «προστασίες» σε περίπτερα.

Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονταν τα καταστήματα από τα οποία έπαιρναν λεφτά οι νονοί είναι: Κολωνάκι, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικό, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Γλυφάδα, Ελληνικό, Παγκράτι, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνη, Ν. Κόσμο, Αγ. Παρασκευή, Βύρωνα, Καλλιθέα, Κουκάκι, Νέο Κόσμο, Γαλάτσι, Δάφνη, Αγ. Δημήτριο, Ψυρρή, Γκάζι.

Το κύκλωμα δρούσε από το καλοκαίρι του 2009 εισπράττοντας μηνιαίως για προστασία, χρηματικό ποσό που μεταξύ 300-500 ευρώ, αποκομίζοντας συνολικά περίπου 100.000 το μήνα.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τις συλλήψεις έγινε την Τετάρτη σε τουλάχιστον δέκα διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Ανάμεσα στους μπράβους βρίσκονται 18 Έλληνες, ηλικίας από 20 έως 46 ετών, και τρεις Αλβανοί.

Η Αστυνομία αναζητά ακόμα 55 άτομα εκ των οποίων, μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί τα 22.

Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι και τρεις αστυνομικοί, ο ένας ως βασικό και οι άλλοι δύο ως περιφερειακά μέλη των οργανώσεων.

«Οι αστυνομικοί τους έδιναν εκ των έσω πληροφορίες ή τουλάχιστον έτσι τους πουλούσαν εκδούλεψη για να φαίνονται χρήσιμοι στη μαφία και να παίρνουν περισσότερα χρήματα. Όλοι τους φεύγουν από το Σώμα. Τα μέλη του κυκλώματος είναι κυρίως άτομα φουσκωμένα από τα γυμναστήρια και τα αναβολικά που με μία εντολή έδερναν όποιον ήθελε ο αρχηγός. Έπαιρναν μέτρα προστασίας για να μην τους παρακολουθούμε, ενώ υπήρχαν απόλυτα διακριτοί ρόλοι. Ενδεικτικό είναι ότι υπήρχαν άτομα που έκαναν τη δουλειά του εισπράκτορα αποκλειστικά. Περνούσαν κάθε μήνα ή κάθε εβδομάδα από τα μαγαζιά και έκαναν ταμείο», λέει αστυνομική πηγή.

Οι οργανώσεις είχαν εσωτερική δομή και ιεραρχική σχέση των μελών τους, ενώ διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι (αρχηγοί, αρχηγικά μέλη, εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές, εισπράκτορες κτλ) και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus - operandi).

Ο σκοπός των οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούντο τουλάχιστον από το έτος 2014, ήταν να εκβιάζουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, που λειτουργούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, απειλώντας τόσο τους ίδιους όσο και τις επιχειρήσεις τους και να απαιτούν διάφορα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας» στα καταστήματά τους.

Επίσης ορισμένα από τα μέλη προέβαιναν σε καθημερινή βάση, στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης.

Από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες, αποκόμιζαν τεράστια χρηματικά ποσά

Όπως διαπιστώθηκε, οι ανωτέρω οργανώσεις συνεργάζονταν μεταξύ τους, μοίραζαν τις περιοχές δραστηριοποίησης και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία, ενώ είχαν μέλη τα οποία ενεργούσαν από κοινού κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και την είσπραξη της «προστασίας».

Οι κακουργηματικές πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι των οποίων δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, διακρίνονταν από αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα, ενώ όλα τα μέλη είναι σεσημασμένα για ομοειδείς πράξεις (εκβιάσεις, ναρκωτικά, όπλα κτλ).

Επιπλέον, πρόκειται για ιδιαίτερα βίαια άτομα, που δεν δίσταζαν να χτυπήσουν άτομα και να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, με τη χρήση αντικειμένων (σιδερογροθιές), ακόμα και για ασήμαντους λόγους.

Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι παρείχαν προστασία, σε τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) καταστήματα σε όλη την Αττική.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 • Το χρηματικό ποσό των -22.550- Ευρώ
 • Πέντε (5) αυτοκίνητα
 • Δυο (2) μοτοσικλέτες
 • Ένα (1) πιστόλι
 • Ένα (1) πιστόλι κρότου
 • Εκατόν σαράντα (140) φυσίγγια
 • Μια (1) γεμιστήρα πιστολιού
 • Τέσσερις (4) σιδερογροθιές
 • Μια (1) πτυσσόμενη ράβδος
 • Δυο (2) αλεξίσφαιρα γιλέκα
 • Ένα (1) ζευγάρι χειροπέδες
 • Τρία (3) μαχαίρια
 • Μικροποσότητα κάνναβης
 • Τριάντα (39) αναβολικά δισκία
 • Πέντε (5) συσκευές ασύρματης επικοινωνίας
 • Σαράντα εννέα (49) συσκευές κινητών τηλεφώνων

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της κλοπής, της μαστροπείας, της πλαστογραφίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δημοφιλή