ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/12/2015 06:39 EET

Αλλαγές στις Πανελλήνιες ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, με δυνατότητα εισαγωγής σε ΑΕΙ και αποφοίτων ΕΠΑΛ

Eurokinissi

Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, «παράθυρο» για εισαγωγή και στα ΑΕΙ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και τροποποιήσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα φέρνει νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Όπως αναφέρεται σχετικά, σε σπαζοκεφαλιά έχει εξελιχθεί και το ζήτημα της μαθητείας, του προαιρετικού τέταρτου έτους. Βάσει του νόμου, η εφαρμογή του θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2016 και η ηγεσία αυτή τη στιγμή πασχίζει να βρει το σχεδιασμό που να συνδυάζει την πολιτική της με τις δεσμεύσεις της, όπως τις έχουν υποδείξει τα κλιμάκια των θεσμών σε κατά καιρούς συναντήσεις. Ο σχεδιασμός ακόμα αναζητείται.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στις προτάσεις του υπουργείου που θα συζητηθούν στο εθνικό διάλογο περιλαμβάνονται:

  • 1. Αλλαγή του εξεταστικού συστήματος με ενοποίηση μαθημάτων ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων. 
  • 2. Για την εισαγωγή των απόφοιτων των ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι μαθητές θα εξετάζονται σε τρία μαθήματα, όπως οι μαθητές του Γενικού Λυκείου και το τέταρτο μάθημα θα αφορά τον τομέα στον οποίο φοιτούν. 
  • 3. Ενίσχυση του ωρολόγιου προγράμματος της Α’ Λυκείου με περισσότερα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Στη Β’ Λυκείου τα μαθήματα θα έχουν αντικείμενο βάσει του τομέα επιλογής και στην Γ’ Λυκείου το πρόγραμμα θα είναι πιο εξειδικευμένο, καθώς θα γίνεται η επιλογή της ειδικότητας από τους μαθητές. 
  • 4. Οι αλλαγές αυτές δεν θα επηρεάσουν τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, αλλά θα εφαρμοστούν από την Α’ Λυκείου.

Στο μεταξύ, την αντικατάσταση των Πανελληνίων από ένα νέο μοντέλο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος του απολυτηρίου, ενώ το υπουργείο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα καθορίζουν τα επιπλέον προαπαιτούμενα για σχολές υψηλής ζήτησης.

Με δηλώσεις του στο «Εθνος» ο Αντώνης Λιάκος ανέφερε ότι δεν χρειάζονται Πανελλαδικές για όλα τα τμήματα των ΑΕΙ, υπονοώντας ουσιαστικά ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε τμήματα χαμηλής ζήτησης και σε όσα έχουν κάθε χρόνο κενές θέσεις. Ο κ. Λιάκος πρότεινε σταδιακό «ξήλωμα» των Πανελλαδικών Εξετάσεων με την ελεύθερη εισαγωγή σε δεκάδες τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και τη θέσπιση ενός νέου μοντέλου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με αυστηροποίηση του πλαισίου για τους «κοπανατζήδες και αδιάφορους».