ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/12/2015 11:54 EET | Updated 03/12/2015 11:54 EET

Τσακαλώτος: Έναρξη συζητήσεων για ελάφρυνση χρέους τον Φεβρουάριο. Ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016

ASSOCIATED PRESS
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for a news conference in Athens on Tuesday, Nov. 17, 2015. Greece reached an agreement with European creditors Tuesday on economic measures it needs to introduce so it can get its next batch of bailout money, including a 10 billion-euro ($10.7 billion) cash injection for its crippled banks. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Για επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και έναρξη της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση χρέους έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμη δέσμευση από πλευράς των εταίρων στην Ευρωζώνη όσον αφορά στην ελάφρυνση χρέους για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και να εκδιωχθεί οριστικά ο «δράκος του Grexit».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ακόμα κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, απάντησε ότι «αν ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ακολουθηθεί, και έχουμε μια σοβαρή συζήτηση και λύση για το χρέους...νομίζω ότι αυτό θα αποτελειώσει οριστικά τον “δράκο” του Grexit».

Αναφερόμενος στην πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους είπε ότι αξίζει να εξεταστεί εάν αυτή περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια.

«Το 15% του ΑΕΠ είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, εάν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αν όμως τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει πολύ να το εξετάσουμε. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό θέμα», επεσήμανε ο κ.Τσακαλώτος.

Πρόσθεσε ότι το κλείδωμα των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση, θα δώσει στους επενδυτές έναν «καθαρό ορίζοντα».

«Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια», είπε.

«Κάποια στιγμή οι δανειστές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση. Επειδή αν δεν την εμπιστεύονται, και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι με “σφιχτά πολιτικά λουριά”, τότε είναι πιθανόν να μην βγούμε ποτέ από την κρίση» πρόσθεσε.

Σχετικά με την πλήρη άρση των capital conrols, εκτιμά ότι θα έρθει μετά από μια μικρότερη του αναμενομένου ύφεση, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής αυτού του έτους- υπογραμμίζοντας ότι αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016. Όσον αφορά στην επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων, είπε πως δεν θεωρεί πως θα ήταν αδύνατον ως τα τέλη του 2016. «Δεν θα έβαζα και στοίχημα, αλλά νομίζω ότι είναι 50-50».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost