ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2015 09:52 EET | Updated 04/12/2015 10:15 EET

Θέλουμε τη Σένγκεν αλλά το σύστημα βρίσκεται υπό πίεση, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος

APN
Der neue Regierungssprecher Steffen Seibert, aufgenommen am Montag, 16. August 2010, in Berlin in der Bundespressekonferenz waehrend seiner ersten Regierungs-Pressekonferenz. Der ehemalige ZDF-Moderator folgt in dem Amt auf Ulrich Wilhelm, der zum Bayerischen Rundfunk wechselt. (apn Photo/Berthold Stadler)

«Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει επανειλημμένα τονίσει πόσο σημαντική θεωρεί την ελεύθερη κίνηση προσώπων και την Συνθήκη Σένγκεν και το πόσο η δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία κίνησης προσώπων - κάτι το οποίο επιθυμούμε -, σχετίζεται άμεσα με το πώς είμαστε ως Ευρώπη στην θέση να φυλάξουμε αποτελεσματικά και να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ζώνη Σένγκεν να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Έχουμε επισημάνει αυτή την συσχέτιση επανειλημμένα και αυτό είναι όλο όσο μπορώ να πω για αυτό», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι το Βερολίνο βλέπει το θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ως ευρωπαϊκό καθήκον.

«Θέλουμε να δώσουμε στήριξη, όπου είναι απαραίτητη, στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην γεωγραφική θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό που έρχεται πάνω τους. Θέλουμε να διατηρήσουμε την Σένγκεν, γνωρίζουμε όμως - και αυτό το μάθαμε αυτή την χρονιά - ότι το σύστημα βρίσκεται ύπο κάποια πίεση και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)