ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2015 15:28 EET | Updated 04/12/2015 16:28 EET

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στην Συρία επισκέφτηκε ο Φρανσουά Ολάντ

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφθασε με ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο για να επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle της Γαλλίας, που πλέει αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, θα αναπτυχθεί «σε διάστημα μερικών ημερών» στον Κόλπο, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψής του στο πλοίο.

«Σε διάστημα μερικών ημερών, θα αναπτυχθείτε σε μια νέα περιοχή, θα αναλάβετε διοικητικές ευθύνες έναντι των συμμάχων μας στο πλαίσιο του συνασπισμού» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου.

Το Σαρλ ντε Γκολ θα αντικαταστήσει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, όπως ακριβώς είχε γίνει και την άνοιξη του 2015, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό των πλοίων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Η αποστολή σας θα συνεχιστεί έως τον Μάρτιο» προσέθεσε ο Ολάντ.

Το Σαρλ ντε Γκολ απέπλευσε την 18η Νοεμβρίου από την Τουλόν (νότια Γαλλία) και επρόκειτο αρχικά να αναπτυχθεί αμέσως στον Κόλπο, ωστόσο η Γαλλία αποφάσισε να δώσει διαταγή στον πλοίαρχό του να παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να συμμετάσχει ταχύτερα στις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Τα αεροσκάφη Rafale και Super Etendard διεξάγουν από την 23η Νοεμβρίου αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

«Μετά την άνανδρη και φοβερή επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον της χώρας μας, αποφάσισα να κλιμακώσω τη μάχη εναντίον του Ντάες (σ.σ του Ισλαμικού Κράτους) στη Συρία και το Ιράκ (...) δηλαδή να εντείνω τους βομβαρδισμούς» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

Μετά την εμπλοκή του αεροπλανοφόρου «120 έξοδοι έχουν πραγματοποιηθεί και όλες έχουν στεφθεί με επιτυχία» προσέθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις ενέργειες που έγιναν με στόχο «την καταστροφή του Ντάες».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο και, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου Λάρνακας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)