ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2015 15:38 EET | Updated 04/12/2015 15:49 EET

Χωρίς αλλαγές -για την ώρα- η Σένγκεν μετά τα μέτρα της Ελλάδας για το προσφυγικό

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
European interior ministers attend a Justice and Home Affairs Council at the European Council in Brussels on December 4, 2015. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Απομακρύνεται -όπως όλα δείχνουν- το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην Ελλάδα ρήτρα αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, κάτι που είχαν ζητήσει χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η ρήτρα αυτή προβλέπει ότι σε περίπτωση που μια χώρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων τότε, μετά από εισήγηση της Κομισιόν, άλλες χώρες μπορούν να αναστείλουν την εφαρμογή του Σένγκεν, επιβάλλοντας ελέγχους στα σύνορά τους.

Ωστόσο, μετά τα μέτρα που πήρες η ελληνική πλευρά τα τελευταία 24ωρα καθησύχασαν τους Ευρωπαίους και το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε απόψε (Παρασκευή) στις Βρυξέλλες, έκρινε ότι οι κινήσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα, αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα δε με τον προεδρεύων Συμβουλίου και υπουργό εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άλσεμπορν, η κατάσταση θα επανεξεταστεί τον Μάρτιο για να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι λόγοι για επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν.

Την ικανοποίησή της είχε εκφράσει νωρίτερα και η Κομισιόν.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι είναι καιρός να πάψουν τα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς η απάντηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «περισσότερη Σένγκεν».

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα ήταν τα εξής:

  • το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών).
  • Συμφωνία Ελλάδας - Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
  • Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα hotspots, όπως υπενθύμισε ο κ. Σχοινάς τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στα ελληνικά νησιά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό. Ήδη το hotspot της Λέσβου λειτουργεί και επιταχύνονται οι εργασίες για τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά. «Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Άσελμπορν: Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, Ζαν Άσελμπορν, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων είναι εθνική απόφαση».

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου για τις κινήσεις που έκανε την Πέμπτη η Ελλάδα σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μετά τη σύσταση της Κομισιόν.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης» τόνισε ο Άσελμπορν, χαρακτηρίζοντας «σωστή κίνηση» τις ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (Rabit), που αναμένεται να αναπτυχθούν στο Aιγαίο. Ο κ. Αλσεμπορν έκανε έκκληση σε όλες τις χώρες να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τον κ. Άλσεμπορν η κατάσταση θα συζητηθεί εκ νέου τον Μάρτιο ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι λόγοι για επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν πέραν των έξι μηνών. Η ενεργοποίηση του άρθρου 26 της συμφωνίας του Σένγκεν επιτρέπει στα κράτη μέλη υπό προϋποθέσεις να επιβάλλουν ελέγχους στα σύνορά τους μέχρι και δύο χρόνια. Ωστόσο, προς το παρόν όσες χώρες έχουν επιβάλλει ελέγχους μπορούν να τους διατηρήσουν μέχρι έξι μήνες.

Αβραμόπουλος: Πολιτική συμφωνία στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΣ για Europol - PNR

Παράλληλα όπως τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Συμβούλιο των Υπουργών επετεύχθη πολιτική συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) και για τη θέση σε ισχύ των συμπεφωνημένων απαιτείται πλέον μόνο η υπερψήφισή τους από το Ευρωκοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό αρχίζει από 1/1/2016 η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC) της Europol.

Περαιτέρω ο Έλληνας Επίτροπος σημείωσε ότι το Συμβούλιο κατέληξε και σε συμφωνία στο ζήτημα του PNR, για την ανταλλαγή δηλαδή μεταξύ των αρμόδιων αρχών στοιχείων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle όνομα, διεύθυνση, αριθμός πιστωτικής κάρτας και τηλεφώνου, e-mail και προορισμός είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία Ευρωπαίων επιβατών που θα αποθηκεύονται και θα ανταλλάσσονται στο μέλλον μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συμφώνησε σε μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα αποστέλλουν τα στοιχεία επιβατών (PNR, Passenger Name Records) από την ΕΕ στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Τα στοιχεία θα αποθηκεύονται επί 6 μήνες με το όνομα του επιβάτη και στη συνέχεια επί 5 χρόνια με ψευδώνυμο.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δώσει τελικά πράσινο φως στην διαδικασία αυτή.