ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2015 13:48 EET | Updated 05/12/2015 13:48 EET

Δεκάδες οι νεκροί μετά από τριπλή επίθεση καμικάζι στο Τσαντ

PHILIPPE DESMAZES via Getty Images
A young Nigerians refugee sits on April 6, 2015 in a refugee camp near Baga Sola. Seven civilians were killed in an attack in Chad blamed on Nigerian Boko Haram rebels, officials said on April 6. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES (Photo credit should read PHILIPPE DESMAZES/AFP/Getty Images)

Περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίσθηκαν το Σάββατο σε επίθεση που πραγματοποίησαν τρεις καμικάζι στην αγορά του Λούλου Φου, ενός νησιού το οποίο βρίσκεται στη λίμνη Τσαντ και ανήκει στο Τσαντ, έγινε γνωστό από πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας στην Ντζαμένα.

«Τρεις καμικάζι ανατίναξαν τα εκρηκτικά τους σε τρία διαφορετικά σημεία στην εβδομαδιαία αγορά του Λούλου Φου στη λίμνη Τσαντ», δήλωσε μια πηγή. Πρόσθεσε πως οι εκρήξεις στοίχισαν τη ζωή σε 30 ανθρώπους, περιλαμβανομένων των καμικάζι, και προκάλεσαν περισσότερους από 80 τραυματίες.

Η περιοχή αυτή είχε τεθεί στις 9 Νοεμβρίου από την κυβέρνηση του Τσαντ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις καμικάζι των νιγηριανών ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ, μιας οργάνωσης που έχει συμμαχήσει με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εδώ και μήνες, η Μπόκο Χαράμ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις και τις επιθέσεις καμικάζι στα χωριά της λίμνης που ανήκουν στο Τσαντ και βρίσκονται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Νιγηρία.

Τη λίμνη Τσαντ μοιράζονται η Νιγηρία, ο Νίγηρας, το Καμερούν και το Τσαντ. Μολονότι η επιφάνειά της περιορίζεται χρόνο με το χρόνο λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη, φιλοξενεί πολλά νησία που κατοικούνται από ψαράδες. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν καταφύγει νωρίτερα φέτος στο νησί που δέχθηκε σήμερα την επίθεση θέλοντας να ξεφύγουν από την Μπόκο Χαράμ. Δεν είναι ωστόσο σαφές μέχρι στιγμής αν οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο νησί.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)