Ανακαλύψτε με ποιο τρόπο το Facebook αποφασίζει με ποιες διαφημίσεις θα σας «σπαμάρει»

Ανακαλύψτε με ποιο τρόπο το Facebook αποφασίζει με ποιες διαφημίσεις θα σας «σπαμάρει»
Discount Price Promotion Special Marekting Cheap Concept
Rawpixel Ltd via Getty Images
Discount Price Promotion Special Marekting Cheap Concept

Ίσως να θυμάστε τα δύο αφιερώματα που έχουμε κάνει στις χειρότερες ελληνικές διαφημίσεις για γυναίκες που υπάρχουν στο Facebook (εάν όχι, τότε διαβάστε εδώ και εδώ για θυμηθείτε το «μισητό κότσι», τις «κακές φλέβες» και το «αποτριχώσει σε 2 λεπτά»). Συμπέρασμα: Το Facebook ξέρει πως είστε γυναίκα (για τις φλέβες ή το κότσι σας δεν είμαστε σίγουροι).

Ίσως πάλι να έχετε διαπιστώσει ότι εάν είστε από εκείνους που ψάχνετε στο Ίντερνετ για αυτοκίνητα και αθλητικά παπούτσια, τότε ανάλογες διαφημίσεις σας εμφανίζονται στη δεξιά πλευρά του Facebook. Σε εμένα για παράδειγμα, αυτή η μεριά είναι γεμάτη με κοσμήματα, ρούχα και είδη ομορφιάς – για ευνόητους λόγους.

Το ότι το Facebook παρακολουθεί όσα κάνουμε για να μάθει τι μας αρέσει και μας ενδιαφέρει είναι κάτι που μάλλον δεν σας εκπλήσσει.

Αυτό που δεν ξέρατε όμως μέχρι σήμερα είναι πώς να δείτε εσείς ποια είναι αυτά τα πράγματα που το Facebook νομίζει ότι σας αρέσουν.

Όπως διαπίστωσε το i100, είναι πολύ απλό!

Πηγαίνετε στο feed σας στο Facebook και επιλέξτε:

  • Settings (Ρυθμίσεις)
  • Ads (Διαφημίσεις)
  • Edit (Επεξεργασία)
  • See preferences (Δείτε τις προτιμήσεις)

Τότε θα δείτε μία λίστα που μοιάζει κάπως έτσι:

Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι αυτό που θα ανακαλύψετε εάν πατήσετε σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες. Σύμφωνα με το Facebook, οι πληροφορίες αυτές είναι βασισμένες στις σελίδες που σας αρέσουν και στις διαφημίσεις που έχετε κάνει κλικ.

Τώρα βέβαια πώς εμένα βέβαια πώς κάτω από την κατηγορία «Μόρφωση», μου βγαίνουν επιλογές όπως «American Film Institute» και «University of Central Arkansas», με κάνει απλώς απορώ( το «Όπερα» δεν θα το σχολιάσω καν). Το ότι όμως στο «Χόμπι και δραστηριότητες» μου βγαίνουν τα «ψάρι», «οδοντικό νήμα» και «εκτροφή σκύλων» με κάνει να ανησυχώ. Μα τι στο καλό έχω κάνει στο Facebook;

Εάν απορείτε και διαφωνείτε και εσείς με κάποιες από αυτές τις απρόσμενες υποθέσεις που έχει κάνει το Facebook σχετικά με το τι σας αρέσει, μπορείτε απλά να τις σβήσετε με το «x» που υπάρχει από δίπλα τους.

Ίσως έτσι να μειωθούν κάπως οι διαφημίσεις με τις online μπουτίκ της κάθε «Soulas» από το Μπουρνάζι. Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω!