Λίστα Μπόργιανς: Στοιχεία για 10.588 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες με λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες

Λίστα Μπόργιανς: Στοιχεία για 10.588 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες με λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες
Sooc

Στον έλεγχο της «λίστας Μπόργιανς», με τη συνδρομή Γερμανών εμπειρογνωμόνων, σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση: Η εν λόγω ψηφιακή λίστα περιέχει στοιχεία για 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα, και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», παρελήφθη στις 24 Νοεμβρίου από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λίστα περιέχει ονόματα μεγαλοκαταθετών με ποσά συνολικού ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 3,6 δισ. ευρώ) για το έτος 2006 και 2,9 δισ. φράγκων (2,6 δισ. ευρώ) για το 2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα είναι «ηχηρά» από όλο το οικονομικό φάσμα της χώρας (περιλαμβανομένων εφοπλιστών, επιχειρηματιών και μεγαλοβιομηχάνων), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων και οικογενειών τους.

Το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνει 14 στάδια και ενέργειες, μεταξύ των οποίων και μια γερμανικής προέλευσης διαδικασία που προβλέπει την παροχή εκπτώσεων από 20% έως και 80% στους φόρους εισοδήματος που θα επιβληθούν σε όσους περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα εφόσον προχωρήσουν σε «αυτοκαταγγελία» στην εφορία και ομολογήσουν το ύψος των κεφαλαίων που φυγάδευσαν στην Ελβετία.

Δημοφιλή