ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2015 17:25 EET | Updated 07/12/2015 17:26 EET

Ο Βαλς καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν υποψηφίους της Δεξιάς στις περιφέρειες που επικράτησε η Λεπέν

KENZO TRIBOUILLARD via Getty Images
French Prime Minister Manuel Valls arrives for a ministerial meeting on the fight against terrorism financing, on December 3, 2015 at the Elysee Presidential Palace in Paris. / AFP / KENZO TRIBOUILLARD (Photo credit should read KENZO TRIBOUILLARD/AFP/Getty Images)

O πρωθυπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, απηύθυνε την Δευτέρα έκκληση προς τους Γάλλους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τους υποψηφίους της Δεξιάς στις τρεις περιφέρειες όπου η ακροδεξιά επικράτησε στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, προκειμένου να εμποδίσουν την ενδεχόμενη νίκη του Εθνικού Μετώπου στο δεύτερο γύρο.

«Όταν αγαπάει κανείς την χώρα του, δεν διστάζει να εστιάζει στην ουσία των καταστάσεων» επισήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 στην πρώτη δημόσια παρέμβαση που κάνει μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, που διεξήχθη χθες, Κυριακή, και σηματοδοτήθηκε από την θεαματική άνοδο του Εθνικού Μετώπου.

Ο Μανουέλ Βαλς απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τους υποψηφίους της Δεξιάς στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή, στις περιφέρειες στο νότιο, βόρειο και ανατολικά τμήμα της χώρας.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης προέτρεψε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τους υποψηφίους της συντηρητικής παράταξης στις περιφέρειες στο νοτιοανατολικό τμήμα (Προβηγκία-Κυανή Ακτή) όπου η Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 40% των ψήφων, στο βόρειο τμήμα (Νορ- Πα ντε Καλαί- Πικαρντί) όπου η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν επικράτησε με ποσοστό άνω του 40% των ψήφων και στο ανατολικό τμήμα (Αλσατία-Καμπανία-Αρντέν-Λορέν) όπου επικράτησε ο υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Μεγάλος ηττημένος του πρώτου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης, το σοσιαλιστικό κόμμα αποφάσισε να αποσύρει τους υποψηφίους του «στις περιφέρειες που κινδυνεύουν (να περιέλθουν στο) Εθνικό Μέτωπο όπου η Αριστερά δεν προηγείται της Δεξιάς» για να «υψώσει ένα δημοκρατικό φράγμα» στην Ακροδεξιά.

Στις περιφέρειες στο νοτιοανατολικό και το βόρειο τμήμα, οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποσύρθηκαν από την κούρσα ωστόσο ανατολικά, ο σοσιαλιστής υποψήφιος αποφάσισε να παραμείνει.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε απόψε το βράδυ σε αυτόν, τον Ζαν Πιερ Μασερέ και του ζήτησε «να μην γαντζώνεται».

«Αυτές τις στιγμές, δεν πρέπει να γαντζώνεσαι, πρέπει να είσαι άξιος και να στέκεσαι στο ύψος του διακυβεύματος: να ενισχύσουμε τη Δημοκρατία» τόνισε ο Βαλς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Διαβάστε ακόμα: