ΔΙΕΘΝΕΣ
08/12/2015 14:25 EET | Updated 08/12/2015 14:25 EET

Η Συρία «στέλνει» στην Ευρώπη ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει. Νέους, με ανώτερη μόρφωση και εξειδικευμένους σε διάφορα επαγγέλματα

Christopher Furlong via Getty Images
ROTHESAY, ISLE OF BUTE, SCOTLAND - DECEMBER 04: Syrian refugee families arrive at their new homes on the Isle of Bute on December 4, 2015 in Rothesay, Isle of Bute, Scotland. The Isle of Bute is welcoming 15 Syrian Refugee families as part of the governments plant to give refuge to 20,000 refugees in the UK by 2020. The Isle of Bute, on the Cowal peninsular, has a population of 6,498 which swells in the Summer months due to tourism. The island has been nicknamed the 'Madeira of Scotland' (Phot

Μια άλλη διάσταση στον όρο «brain drain» εν καιρώ πολέμου δίνουν τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, το 86% των προσφύγων δηλώνουν πως είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιες εκπαίδευσης ενώ το 50% αυτών έχει κάνει σπουδές στο πανεπιστήμιο. και όλοι πέρασαν από την Ελλάδα αφού οι 1.245 συνεντεύξεις που έλαβαν μέλη της Υ.Α. διεξήχθησαν στη χώρα μας και κυρίως στα ελληνικά νησία.

Ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι το 75% των προσφύγων της Συρίας είναι νέοι κάτω από 35 ετών. Το 16% αυτών είναι φοιτητές ενώ τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα είναι αυτά του εμπόρου, του ξυλουργού, του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού και ακολουθούν αυτά των μηχανικών και αρχιτεκτόνων, των ιατρών και των φαρμακοποιών.

«Σε κάθε περίπτωση το προφίλ των Σύριων προσφύγων είναι αυτό ανθρώπων με σημαντικές δεξιότητες» όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Υ.Α.

Το δε 63% των προσφύγων από τη Συρία έφτασε στην Ελλάδα εντός του 2015 ενώ δηλώνουν, περίπου 6 στους 10, πως δεν έχουν κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες αλλά ένα 5% ανέφερε πως είχε πέσει θύμα βασανισμού. Η πλειοψηφία αυτών, που αναγκάστηκε να παραμείνει για κάποιο διάστημα σε άλλη χώρα- πέραν της πατρίδας τους και της Ελλάδας- και 9 στους 10 δεν είχαν ανάγκη να μείνουν σε καταυλισμούς ενώ σε υψηλά ποσοστά δήλωσαν πως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την τρίτη χώρα για λόγους ασφαλείας ή επειδή δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά.

Sponsored Post