ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/12/2015 17:23 EET | Updated 08/12/2015 17:55 EET

Τσίπρας: Ενεργειακή διασύνδεση και δυναμική ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με Αίγυπτο και Κύπρο

sooc

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου, στο ξενοδοχείο Intercontinental, παρουσία του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, εξήρε τους βαθείς ιστορικοϋς δεσμούς των δύο λαών και υπογράμμισε τις δυνατότητες προσέγγισης, πολυεπίπεδης σύσφιγξης σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας.

«Οι διμερείς σχέσεις μας και οι τριμερείς που χτίζουμε με την Κύπρο, αποτελούν πυλώνα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται γεωγραφικά σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι που ενώνει τρεις ηπείρους, «στον σύγχρονο ‘δρόμο του μεταξιού'», με την Ελλάδα να αποτελεί πύλη της Ευρώπης για την Αίγυπτο και την Ευρασία και την Αίγυπτο να αποτελεί πύλη για την Αφρική.

Υπογράμμισε την στρατηγική σημασία που έχει αποκτήσει ο τομέας της διαμετακόμισης σε συνθήκες παγκοσμίου εμπορίου και επισήμανε τις δυνατότητες που δημιουργεί η νέα Διώρυγα του Σουέζ και η ανάδειξη του Πειραιά σε κόμβο μεταφορών και logistics center.

Ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των θαλασσίων κοιτασμάτων, υπογραμμίζοντας πως «η διμερής και τριμερής συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων στην περιοχή, ώστε αυτοί να μην αποτελούν πηγή συγκρούσεων, αλλά να μας φέρουν πιο κοντά».

Είπε επίσης ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης, μέσω πηγών υδρογονανθράκων, ηλεκτρικής και ήπιας ενέργειας, «δυνατότητες που θα αναπτύξουμε βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι εναντίον τρίτων».

«Στόχος είναι η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι σήμερα, το πεδίο με την πιο σημαντική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, «τις οποίες θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε».

Τόνισε το θετικό της οικονομικής ανάπτυξης της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε πως σύντομα και η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ευελπιστούμε ότι οι επενδύσεις και η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα θα επεκταθεί και θα διευρυνθεί». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εργασθεί στην κατεύθυνση ανάπτυξης των οικονομικών της σχέσεων με την Αίγυπτο, ώστε αυτές να ανέλθουν στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών τις οποίες χαρακτήρισε εξαίρετες.

«Εκπροσωπούμε δύο χώρες που αποτελούν και μπορούν να αποτελούν παράδειγμα σχέσεων σε μια περιοχή που περνά αστάθεια» τόνισε ο κ . Τσίπρας, τασσόμενος υπέρ της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και της ειρήνης, της διπλωματικής επίλυσης του Συριακού, της δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και το Παλαιστινιακό και υπέρ της προσπάθειας ξεπεράσματος της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης μέσω της ανάπτυξης διμερών σχέσεων.