CULTURE
10/12/2015 10:34 EET

Σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Νικητιάδη «"Μαύρο" & "Δαγκωτό"-Σταυρός προτίμησης ή λίστα»

Psychogios

«”Μαύρο” & “Δαγκωτό” – Σταυρός προτίμησης ή λίστα» είναι το βιβλίο του πρώην βουλευτή Γιώργου Νικητιάδη που παρουσιάστηκε χτες το βράδυ στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

Στην παρουσίαση ισχυρή παρουσία είχαν στελέχη από το λεγόμενο "παλιό ΠΑΣΟΚ", ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τον συγγραφέα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το παρών έδωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης, ενώ από την ΝΔ ο υποψήφιος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, οι βουλευτές Μάκης Βορίδης και Κώστας Τασούλας και ο πρώην βουλευτής Δωδεκανησου Ιωάννης Παππάς. Από την παρουσίαση δεν έλειψαν οι σκληρές πολιτικές αντιπραθέσεις και κόντρες στο πάνελ.

nikitiadis

Ο κ. Βούτσης είπε ότι εγγράφηκε κατά λάθος στον Προϋπολογισμό για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων το ποσόν των περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των 15 εκ. ευρώ πέρυσι και των 22 εκ. ευρώ πρόπερσι, τονίζοντας ότι αυτό έγινε αντιληπτό μόνον κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Δεν το αντιλήφθηκε κανείς, ούτε τα κόμματα που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα» σχολίασε.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε με την κεντρική θέση του βιβλίου, το οποίο θεωρεί πηγή όλων των κακών τον σταυρό, τονίζοντας ότι η έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας στα κόμματα μπορεί να δώσει μεγάλη ισχύ στον πρόεδρο και να τα καταστήσει πιο αυταρχικά. «Θεωρώ ότι πρέπει να προηγηθεί ο εκδημοκρατισμός των κομμάτων» είπε και υπογράμμισε ότι πίσω από πολλές παθογένειες, «υπάρχει ένα σαθρό και αδύναμο κράτος - και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο».

Στις πρώτες σειρές του ακροατηρίου βρίσκονταν οι: Φώτης Κουβέλης, Φίλλιπος Σαχινίδης, Κώστας Τζαβάρας, Ηλίας Κικίλιας, Μιχάλης Καρχιμάκης. Παρόντες επίσης ήταν οι: Βασίλης Αλεξανδρής, Αντώνης Ρουπακιώτης, Γιάννης Αδαμόπουλος, Σταύρος Μπένος, Γιάννης Ζέππος, Αριστοτέλης Παυλίδης, Στέφανος Τζουμάκας, Γρηγόρης Νιώτης, κ.α.

huffpost greece

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τι σήμαινε άραγε η ψήφος και πώς χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα; Από πού προήλθε η έκφραση «τον μαύρισα», την οποία προτιμούν ακόμη και σήμερα ψηφοφόροι για να δείξουν την αποδοκιμασία τους για έναν υποψήφιο, και πώς γεννήθηκε η έκφραση «το έριξα δαγκωτό» από ψηφοφόρους που θέλουν να διατρανώσουν τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο;

Τι ήταν τα σφαιρίδια με τα οποία ψήφιζαν οι Έλληνες μέχρι το 1926 που υιοθετήθηκε το ψηφοδέλτιο και ο σταυρός προτίμησης για την εκλογή των βουλευτών και για ποιους λόγους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού κατήργησε τον σταυρό προτίμησης το 1982, τον επανέφερε αφήνοντας να γίνουν εκλογές με κατάλογο (λίστα) μόνο μια φορά, το 1985;

Γνωρίζει ο ψηφοφόρος τις πραγματικές ικανότητες του υποψηφίου που σταυρώνει; Γνωρίζει αν είναι έντιμος και αποτελεσματικός; Μήπως ο λαός πλανάται πιστεύοντας ότι βάζει τον σταυρό, ενώ, όπως είχε πει ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, «του τον βάζουν»;

Ο Γιώργος Νικητιάδης, με απλό και εύσχημο τρόπο, επιχειρηματολογεί υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης. Εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους και τις σκοπιμότητες που συντηρούν εδώ και χρόνια το σημερινό σύστημα εκλογής και το πελατειακό κράτος. Αντλώντας δεδομένα από εκλογικά συστήματα άλλων χωρών, προτείνει διαδικασίες για να ξεπεραστεί αυτή η παθογένεια του πολιτικού συστήματος της χώρας, που έχει εγκλωβίσει τόσο τους πολίτες όσο και τους βουλευτές σε μια ψευδαίσθηση δήθεν ελεύθερης και δημοκρατικής επιλογής.