Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο δεν θα μετατραπεί σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης, δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο δεν θα μετατραπεί σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης, δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου
Eurokinissi

Σε... πεδίο μάχης μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής έχει μετατραπεί από το πρωί η δίκη των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής, με την ένταση να εκτοξεύεται στο κόκκινο.

Οι απαντήσεις της αυτόπτης μάρτυρα Παναγιώτας Καραγιαννίδου στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης τους ώθησαν να ζητήσουν ακόμη και την κράτησή της για ψευδορκία, καθώς προσπαθούν να αποδημήσουν τη μαρτυρία της.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ιδιαίτερα, όταν ο συνήγορος του κατηγορούμενου βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση έδειξε στη μάρτυρα φωτογραφίες από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με κράνη και μαδέρια και τη ρώτησε εάν της προκαλούν φόβο.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν στη συνέχεια, όταν έτερος συνήγορος υπεράσπισης επεχείρησε να υποβάλει ερώτηση στη μάρτυρα, βάσει αποσπάσματος από το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη «Σταλινισμός».

Η ένταση κορφώθηκε, όταν ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού ζήτησε να κρατηθεί η μάρτυρας για ψευδορκία, αίτημα που υποστήριξε και άλλη συνήγορος υπεράσπισης , η οποία ισχυρίσθηκε ότι η κ. Καραγιαννίδου δεν ήταν στο σημείο της δολοφονίας.

Ο θείος του Παύλου Φύσσα αντέδρασε έντονα , φωνάζοντας "κωλοφασίστες, ναζί", απάντησαν στον ίδιο τόνο συνήγοροι υπεράσπισης , ενώ αστυνομικοί κινήθηκαν για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Οι αναφορές στο ΚΚΕ, προκάλεσαν την αντίδραση συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής, ο οποίος εκπροσωπεί το ΠΑΜΕ, ο οποίος φώναξε «Ντροπή, δεν δικάζεται εδώ το ΚΚΕ, δεν είναι στο κατηγορητήριο».

Η πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει, ωστόσο η ένταση συνεχίστηκε και μετά από τη διακοπή.

Αποτέλεσμα ήταν να διαβάσει η πρόεδρος δήλωση του δικαστηρίου, στην οποία ανέφερε¨: «Εδώ είναι αίθουσα δικαστηρίου όπου δικάζονται συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Δεν επιτρέπεται ο χώρος να μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή η πόλωση για πολιτικούς λόγους είναι ανεπίτρεπτη και δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχει θέση σε δικαστική αίθουσα».

Νωρίτερα η πρόεδρος δεν είχε επιτρέψει στο συνήγορος του κατηγορημένου Μίχου να διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλιο του Νίκου Μπελογιάννη "Σταλινισμός".

Σε ερωτήσεις συνηγόρου υπεράσπισης «εάν η δομή και η πειθαρχία της Χρυσής Αυγής, υπάρχει και σε άλλα κόμματα;», «Γνωρίζετε αν στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, υπάρχει συγκεκριμένη πειθαρχία;», «Είναι πρωτοφανές; Ή το έχετε ξανακούσει;»,

η μάρτυρας απαντούσε ότι «δεν γνωρίζει», «δεν έχει ξανακούσει».

Συνήγορος: Ξέρετε αν σε κανένα άλλο κόμμα, η προδοσία τιμωρείται;΄

Πρόεδρος: Εδώ, έχουμε μετακινηθεί πενήντα χρόνια πίσω. (...) Η πόλωση είναι μεταξύ σας, ανάμεσα στους δικηγόρους, οι λιγοστοί κατηγορούμενοι που υπάρχουν, δεν μιλάνε.

Συνήγορος: Ποια είναι η δομή ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που θεωρείται συμβατή με τα δημοκρατικά ιδεώδη;

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.

Συνήγορος: Έχετε ακούσει μέλη της Χρυσής Αυγής να προτρέπουν σε πράξεις βίας;

Μάρτυρας: Ναι...

Συνήγορος: Μόνο μέλη της Χρυσής Αυγής, προτρέπουν σε βία. Και τι είναι βία;

Πρόεδρος: Αφήστε το τι είναι βία...

Συνήγορος: Πώς προτρέπουν σε βία;

Μάρτυρας: Με το "ό,τι κινείται, σφάζεται".

Συνήγορος: Την επίκληση της χρήσης βίας, την έχετε ακούσει από άλλο πολιτικό φορέα;

Μάρτυρας: Δεν την έχω ξανακούσει.

Συνήγορος: Η βία της πλουτοκρατίας μπορεί να τσακιστεί, μόνο με τη βία...

Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση...

Η πρόεδρος έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει τους συνηγορους υπεράπσισης και πολιτικής αγωγής ότι θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα, αν συνεχιστούν οι εκατέρωθεν αντιδράσεις - παρεμβάσεις.

Λίγο πριν συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει να κρατηθεί η μάρτυρας γα ψευδορκία, όταν απάντησε ότι, δεν διατηρεί διαδικτυακή φιλία με το φίλο του Παύλου Φύσσα Μελαχρινόπουλο.

Η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία, αλλά οι ύβρεις και οι απειλές δεν σταμάτησαν.

«Θα γίνει άλλο δικαστήριο, μετά, και θα τα πούμε», φώναζε ο θείος του Παύλου Φύσσα, αφού τον απομάκρυναν οι αστυνομικοί.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου τόνισε ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για να κρατηθεί η μάρτυρας για ψευδορκία, τότε θα πρέπει να κρατηθεί σε ειδικό χώρο, ο οποίος δεν υπάρχει υπό τις παρούσες συνθήκες. Επιπλέον, τόνισε η εισαγγελέας η κράτησή τής μάρτυρα δεν είναι δυνατή καθώς η υπόθεση δεν μπορεί να περαιωθεί άμεσα.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής χαρακτήρισε "αμφίσημα ερμηνευόμενη θέση", την άποψη της εισαγγελέα, σημειώνοντας ότι αφήνεται να εννοηθεί η θέση "θεωρώ ότι είπε ψέματα, αλλά δεν έχουμε χώρο να την κρατήσουμε".

Συνήγορος υπεράσπισης κάλεσε το δικαστήριο να τοποθετηθεί επί των αιτημάτων του για αυτοψία στο σημείο της δολοφονίας, όσο και για κατ' αντιπαράσταση εξέταση του αστυνομικού Ρώτα με την μάρτυρα Καραγιαννίδου.

Η Πολιτική Αγωγή διερωτήθηκε γιατί η κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να γίνει με τον συγκεκριμένο αστυνομικό και όχι με όλους.

Δημοφιλή