ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/12/2015 06:15 EET

Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, πρέπει να το πράξουν και οι άλλοι

eurokinissi

Η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της Σένγκεν, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον κ. Λεβέντη για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, είναι μια αντίδραση που αναδεικνύει την ανθρωπιά, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα αντιδράσεων από μεμονωμένους.

«Αναρωτιέμαι αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις διαδικασίες από τις διεθνείς συνθήκες. Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις.

Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, επέμεινε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε να μην αξιοποιηθεί το θέμα αυτό με σκοπό ψήφους γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, απέναντι στο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: «Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς "να ανοίγει μύτη", σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη».

Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για τη διαχείριση του προσφυγικού και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές. «Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Για τη FRONTEX είπε ότι θα κάνει μόνο διάσωση, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται να υπάρξουν κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει όσα υπέγραψε τόνισε και σημείωσε πως ακόμη δεν έχει δει μείωση των προσφυγικών ροών.

Ακόμη μίλησε για τον δράστη της επίθεσης στο Παρίσι που πέρασε και ταυτοποιήθηκε στη Λέρο.

«O ένας ταυτοποιήθηκε στη Λέρο και μόνο στη Λέρο πουθενά αλλού. Για τους άλλους που είναι γέννημα θρέμμα του Παρισιού και των Βρυξελλών;» διερωτήθηκε.

Ακόμη έκανε λόγο για «πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο θέμα του προσφυγικού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού».

«Βιώνουμε μια τεράστια, παγκόσμια κρίση, γίνεται η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και όλη η μετακίνηση γίνεται από τη χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας και των παράνομων επαναπροωθήσεων.

«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι να απαντήσω σε ερώτηση για το προσφυγικό είναι λογικό διότι βιώνουμε μια τεράστια κρίση, παγκόσμια θα έλεγα και περνάει όλη αυτή η μετακίνηση και η κρίση από τη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων και στη θάλασσα και θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής», είπε ο κ.Τσίπρας και κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί, και τη στιγμή αυτή, όπως τόνισε εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίου κύκλοι.

Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης έδωσε απάντηση σε αυτούς τους ακραίους κύκλους.

Για τα κέντρα ταυτοποίησης είπε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη.

«Τα νησιά μας είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που βρίσκουν οι πρόσφυγες...Όταν φτάνουν στα χωρικά μας ύδατα και κινδυνεύουν μόνη μας υποχρέωση είναι η διάσωση των προσφύγων. Απαγορεύονται οι επαναπροωθήσεις» είπε.