ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/12/2015 07:03 EET | Updated 13/12/2015 07:35 EET

Ρέγκλινγκ: Υπάρχει σύγκλιση με ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Thomas Trutschel via Getty Images
BERLIN, GERMANY - AUGUST 27: Klaus Regling, managing director of the European Stability Mechanism ( ESM ), speaks to the media at Bundespressekonferenz on August 27, 2015 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

«Πρόσφατα έχει υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στη δική μας ανάλυση και σε εκείνη του ΔΝΤ» για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος όμως εξέφρασε και την έκπληξή του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ ενώ επαναλαμβάνει ότι οι σκέψεις για ονομαστικό κούρεμα πρέπει να αποκλείονται, ωστόσο εξετάζεται το reprofiling του χρέους.

Απαντώντας στον κ.Τσίπρα, εξήγησε πως η συμμετοχή του Ταμείου, την οποία ο ίδιος θεωρεί μάλλον βέβαιη, προβλέπεται από σειρά νομικών κειμένων που η ίδια η ελληνική πλευρά έχει υπογράψει.

Δεν έκρυψε δε την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, θεωρεί όμως ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα και χαρακτηρίζει την έγκαιρη δημιουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.

Βίζερ: Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ, καταλήγει ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Μιλώντας στην Καθημερινή, εξηγεί ότι ορισμένα κράτη-μέλη έστειλαν σαφές μήνυμα πως τα Κοινοβούλιά τους δεν θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το ΔΝΤ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Και συμπληρώνει ότι οι κανόνες του ESM απαιτούν τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών για τις εκταμιεύσεις, αλλιώς εκταμίευση δόσης δεν θα μπορούσε να γίνει.

Σε ερώτηση γιατί είναι σημαντικό να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, αφού δεν εκκρεμούν αυτή τη στιγμή αποπληρωμές δόσεων, απαντά ότι οι εκταμιεύσεις θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές της, να καθαρίσει τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών πιο γρήγορα, αλλά και να μπορέσει να επικεντρωθεί στη δική της πολιτική ατζέντα.

Sponsored Box