ΔΙΕΘΝΕΣ
14/12/2015 14:21 EET | Updated 14/12/2015 14:21 EET

S-500 «Προμηθέας»: Το πλέον σύγχρονο όπλο στο οπλοστάσιο της ρωσικής αεράμυνας

Τα πρώτα πρωτότυπα (προ παραγωγής) του νέας γενιάς αντιαεροπορικού/ αντιπυραυλικού συστήματος S-500 πρόκειται να λάβουν σύντομα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον ειδικό θεμάτων ασφαλείας, Ίγκορ Κοροτσένκο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, ο κ. Κοροτσένκο ανέφερε ότι η Ρωσία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων. «Ακούσαμε αριθμούς που υποδεικνύουν ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις σύντομα θα λάβουν περισσότερα συστήματα S-400. Οι S-500 σύντομα θα ολοκληρώσουν τις δοκιμές και θα τεθούν σε υπηρεσία» είπε ο Κοροτσένκο, μετά από συνάντηση στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή.

Το σύστημα S-500 Prometey (Προμηθέας), γνωστό και ως 55R6M Triumfator-M, είναι το τελευταίο μέλος της «οικογένειας» που περιλαμβάνει τους γνωστούς S-300 (υπηρετούν και στο ελληνικό οπλοστάσιο) και τους S-400, που πλέον προστατεύουν και τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία. Το εν λόγω σύστημα της Almaz Antey θεωρείται ότι έχει εμβέλεια 600 χλμ και ότι μπορεί να αναχαιτίσει ταυτόχρονα μέχρι και 10 βαλλιστικούς πυραύλους, σε ταχύτητες 5χλμ ανά δευτερόλεπτο. Εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιείται κυρίως εναντίον τέτοιων, ιδιαίτερα επικίνδυνων στόχων (όπως διηπειρωτικοί – ICBM- πύραυλοι, βλήματα cruise ή αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου) και θεωρείται πως θα τεθούν σε υπηρεσία το 2017. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να αγοράσουν 10 μοίρες S-500.

Σύμφωνα με το Missile Threat (των ινστιτούτων George C. Marshall και Claremont), το σύστημα πιθανώς να χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό και πυρηνικές κεφαλές, για να διασφαλίζεται η καταστροφή των εισερχόμενων σμηνών βαλλιστικών πυραύλων.