Tο trailer από το #ThisIsACoup του Πολ Μέισον και της Θεόπης Σκαρλάτου που φτιάχτηκε αποκλειστικά για την HuffPost Greece

Tο trailer από το #ThisIsACoup του Πολ Μέισον και της Θεόπης Σκαρλάτου που φτιάχτηκε αποκλειστικά για την HuffPost Greece

Μια σειρά ντοκιμαντέρ για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα έγιναν από την ανάληψη της εξουσίας έως και το τι ακολούθησε μετά τη δραματική συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, θα προβληθούν αυτή την εβδομάδα στο διαδίκτυο.

Τα ντοκιμαντέρ έγιναν από τον Πολ Μέισον, παραγωγό και economics editor του Channel 4 και την Θεόπη Σκαρλάτου, σκηνοθέτη και freelance δημοσιογράφο, στα οποία περιγράφεται, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, «η ιστορία του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας».

Η HuffPost Greece εξασφάλισε αποκλειστικό trailer για την σειρά των τεσσάρων ντοκιμαντέρ που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν online από την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου (ένα κάθε ημέρα).

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί, το #ThisIsACoup (εμπνευσμένο από το hashtag που έγινε δεύτερο παγκοσμίως το βράδυ της 12ης Ιουλίου) λέει την ιστορία του πως κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, τι έκαναν, πώς συγκρούστηκαν με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα (όπου το ελληνικό κράτος είναι υπερχρεωμένο) και πως όλο αυτό τελείωσε. Στα τέσσερα επεισόδια περιλαμβάνονται συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα περιγράφονται οι αντιδράσεις υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Από την ελπίδα στη απογοήτευση.

«Η σειρά αυτή αναδεικνύει ένα κεντρικό θέμα: Οι Έλληνες άσκησαν το δημοκραστικό τους δικαίωμα και είπαν όχι στην λιτότητα, και η Ευρώπη εξαπέλυσε έναν οικονομικό πόλεμο για να τους συνθλίψει» αναφέρεται στο δελτίου Τύπου.

Επεισόδιο 1: «Angela, Suck our Balls»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και οι διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης. Παράλληλα όμως λάμβανε χώρα και ένα κλιμακούμενο bank run που υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναγκάζεται να υποχωρήσει σε πολλά. Τι θα συμβεί όταν το αντιληφθούν οι υποστηρικτές τους;

Επεισόδιο 2: Να πληρώσεις ή να μην πληρώσεις;

Η σύγκρουση με τους δανειστές συνεχίζεται, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ταξιδεύει στις πρωτεύουσες της Ευρώπης προσπαθώντας να πείσει ότι το χρέος είναι παράνομο και ο Τσίπρας εκφράζει τις ανησυχίες του και προβλέπει ότι η χώρα θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι το τέλος Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πληρώνει το ΔΝΤ και η «ρήξη» αρχίζει.

Επεισόδια 3: ΟΧΙ – Η ελληνική λέξη για το No

Η κρίση ήρθε. Ένα νέο κύμα bank run αδειάζει τις τράπεζες και το κράτος έχει σχεδόν ξεμείνει από μετρητά. Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα και παρά τις προβλέψεις, καταγράφει μια συντριπτική νίκη. Ενώ ο Βαρουφάκης πανηγυρίζει, στη συνέχεια απομακρύνεται από τη θέση του.

Επεισόδιο 4: Ή θα παραδοθείτε ή θα πεθάνετε

Ο Τσίπρας αναζητά νέα συμβιβαστική λύση. Όσο η κυβέρνηση παραπαίει, οι υποστηρικτές της ανησυχούν - και θυμώνουν. Ο Τσίπρας παγιδεύεται σε μια μαραθώνια διαπραγμάτευση 17 ωρών και μια ιστορική διαμαρτυρία μέσω twitter, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα, χαρακτηρίζοντας την επίθεση των δανειστών στην Ελλάδα «πραξικόπημα». Ο Τσίπρας υπογράφει νέα συμφωνία λιτότητας και αποδέχεται την ήττα του. Το κόμμα διασπάται. Χωρίς ελάφρυνση χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απλά να εφαρμόσει ένα ακόμη καταστροφικό πρόγραμμα λιτότητας. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Τσίπρας δίνει τη δική του εξήγηση γιατί συνέβησαν όλα αυτά. «Θα είχα γίνει ήρωας για μια μέρα, ίσως δύο», λέει σε όσους επέκριναν την στροφή των 180 μοιρών που έκανε, καθώς χωρίς αυτή την στροφή, η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει.

* Η σειρά έγινε από την Kallithea Films, με τη χρηματοδότηση του Bertha Foundation και την συμπαραγωγή των BRITDOC και Roast Beef Productions του Λονδίνου. Θα κυκλοφορήσει ως μέρος του Field of Vision, από τους Laura Poitras, AJ Schnack & Charlotte Cook σε συνεργασία με το The Intercept/First Look Media. Εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από το κοινό (crowdfunded) μέσω του Indiegogo.

Δημοφιλή