ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/12/2015 10:12 EET | Updated 16/12/2015 10:12 EET

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - πΓΔΜ στην Αθήνα. Ονομασία και προσφυγικό στην ατζέντα

Anadolu Agency via Getty Images
SKOPJE, MACEDONIA - JUNE 24: Macedonian FM Nikola Poposki (R) and his Greek counterpart Nikos Kotzias hold a press conference at Macedonian Ministry of Foreign Affairs in Skopje, Macedonia on June 24, 2015. Greek FM is on a one-day official visit to Macedonia. (Photo by Ilin Nikolovski/Anadolu Agency/Getty Images)

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι ο οποίος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά ενώ θα υπάρξουν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως οι δύο υπουργοί συναντώνται για πέμπτη φορά μέσε διάστημα μικρότερο του ενός έτους γεγονός που αποτελεί και μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού που αναπτύσσεται για τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και των προωθημένων διαπραγματεύσεων που φαίνεται να υπάρχουν στο θέμα της ονομασίας της γείτονος. Εξάλλου στο πλαίσιο των νέων στοχεύσεων που υπάρχουν εντάσσεται και η ελληνική πρωτοβουλία για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα πρώτα 11 ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο ενώ ο γύρος των συνομιλιών έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα πάντως σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετικό ρεπορτάζ του Guardian που φιλοξενεί και δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, ο κ.Νικολά Γκρούεφσκι ανοιχτός για έναν διάλογο τα αποτελέσματα του οποίου θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους (σ.σ. Έλληνες) και να βρούμε μια λύση» ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως «θα θέλαμε το συντομότερο δυνατό να πάμε σε διάλογο και εάν βρούμε μια λύση θα πρέπει να πάμε στους πολίτες και να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα...Μέσω του διαλόγου πρέπει να βρούμε τη λύση, και μετά να ζητήσουμε από τους πολίτες να απαντήσουν εάν αυτή είναι σωστή ή όχι».

Στην ατζέντα των συναντήσεων πάντως εκτός από το θέμα της ονομασίας της χώρας υπάρχει και η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα των δύο χωρών Ειδομένη – Γευγελή εξαιτίας των αυξημένων προσφυγικών ροών προς χώρες της βόρειας Ευρώπης μέσω αυτών της Δυτικής Βαλκανικής. Ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επαναλάβει το πάγιο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς περί ενός φαινομένου «παγκοσμίων διαστάσεων» που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνική περιχαράκωση και θα θίξει και την πρακτική διαχωρισμού των προσφύγων βάσει της εθνικότητάς τους.