ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/12/2015 16:46 EET | Updated 18/12/2015 16:46 EET

Έρευνα ΠΑΜΑΚ: 4 στους 5 περιμένουν βαρύτερα μέτρα το 2016

Alexandros Michailidis / SOOC

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το νέο έτος θα φέρει χειρότερα μέτρα από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί και το 84,5% ότι είναι απογοητευμένοι με τις έως τώρα κυβερνητικές επιδόσεις. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε το διάστημα 14 - 15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα επίσης με τα ευρήματα της έρευνας, ένας στους δύο προτείνει οικουμενική κυβέρνηση / ευρύτερης συνεργασίας σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το 44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ. Τέλος, θετική η πλειοψηφία στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Απαισιοδοξία

Το 66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του (σίγουρα ή μάλλον) θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό μόλις ελαφρά μειωμένο από το 70,5% της αντίστοιχης έρευνας του Νοεμβρίου.

Άλλωστε αυτό το αποτέλεσμα είναι συμβατό με το γεγονός ότι κατά 77,5% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα πράγματα (στη / για τη χώρα και τους πολίτες) κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα αυτή την απάντηση έδωσαν περισσότεροι από τους μισούς (57%) οι ερωτηθέντες - ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά είναι σχεδόν αμετάβλητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της έρευνας του Νοεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο το συντριπτικό 84,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης και μάλιστα μη ικανοποιημένο δηλώνει το 67% των ερωτηθέντων που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Μέτρα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Μάλιστα, το 85,5% «βλέπει» δυσκολότερα μέτρα μέσα στο νέο έτος από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί, ειδικά δε από τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εκτίμηση έκανε το 75,5%.

Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει η κυβέρνηση να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των μέτρων που καλείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό 39% δηλώνει ότι εκτιμά πως πράγματι κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει βουλευτές (και ένα 12,5% ότι δεν γνωρίζει / δεν απαντά) με το προβάδισμα (48,5%) τελικά να δίνεται στο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ

Το 44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ενώ (μόλις;) το 30% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει. Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος τα ποσοστά αλλάζουν και την προτίμησή του στη ΝΔ με την παρούσα της μορφή δηλώνει το 57%, σε σχέση με το 29,5% που εκτιμά ότι το η καλύτερη εξέλιξη για την ακροδεξιά είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στο εγγύς μέλλον.

Μετανάστευση

Λανθασμένη θεωρεί την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα του μεταναστευτικού το 62,5% (23% απήντησε ότι ακολουθείται ορθή πολιτική). Απολύτως μοιρασμένοι οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ που ερωτήθηκαν, στο 44 και 42,5% αντίστοιχα.

Συγκρίνοντας τους χειρισμούς μεταξύ της παρούσας και των προηγούμενων κυβερνήσεων πάντως οι διαφορές δεν είναι μεγάλες στο σύνολο, αφού «χειρότερα» απήντησε το 39,5% των ερωτηθέντων την ώρα που το 24,5% δε βλέπει διαφορά και το 25,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα πάει καλύτερα.

Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Για το σημαντικό αυτό ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα, οι μισοί των ερωτηθέντων (55,5%) απάντησαν ότι συμφωνούν απόλυτα ή μάλλον συμφωνούν με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό 31,5% δηλώνει απόλυτα ή μάλλον αντίθετο.

Sponsored Post