ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/12/2015 05:38 EET | Updated 18/12/2015 06:37 EET

Και ξαφνικά έγιναν... πέντε οι υποψήφιοι στη ΝΔ

Sooc

Τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι γαλάζιες κάλπες το εσωκομματικό σκηνικό πήρε φωτιά μετά την αναφορά του Θόδωρου Ρουσόπουλου, άλλοτε στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, για τις μυστικές επικοινωνίες του πρώην Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα και τον χαρακτηρισμό του "ηγέτη" που απέδωσε στον νυν Πρωθυπουργό.

Η εμπλοκή του ονόματος του κ. Καραμανλή λίγο πριν το φωτο-φίνις της εκλογικής αναμέτρησης έκανε πολλους να αναρωτηθούν αν τελικά οι υποψήφιοι είναι τέσσερις ή τελικά είναι... πέντε, αφήνοντας να εννοηθεί οτι οι παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του κόμματος είναι ικανές να διαμορφώσουν όχι μόνο το εσωκομματικό πεδίο αλλα και μελλοντικά, ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις...

Από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή ακολούθησε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις επισημάνσεις του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, με τους συνεργάτες του να υποστηρίζουν ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ρουσόπουλος έγιναν στο παρελθόν και πως οι δυο άνδρες δεν έχουν ανοιχτή γραμμή, δεν βρίσκονται δηλαδή σε διαρκή επικοινωνία. 

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ο Κώστας Καραμανλής παρεμβαίνει ακόμη και με απευθείας επικοινωνίες, όταν κρίνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι αυτό που θέλησε να κάνει τον περασμένο Ιούλιο ήταν να λειτουργήσει ο λόγος του ως αντίβαρο προς τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που προέτασαν ακόμη και τη ρήξη με την Ευρώπη.

Σίγουρα πάντως η μάχη χαρακωμάτων σχετίζεται άμεσα με τη φυσιογνωμια και το στίγμα του κόμματος την επόμενη μέρα των εκλογών, με τους υποψήφιους για την αρχηγία να κονταροχτυπιούνται για το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να υιοθετήσει μια συναινετική στάση έναντι της κυβέρνησης ή αν θα πρέπει να καταγγέλλει και να μην στηρίζει καμία από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο 3ο Μνημόνιο.

Με αφορμή και τη συζήτηση που άνοιξε για τις υπόγειες διαδρομές του Μεγάρου Μαξίμου με την Παναγή Κυριακού, είναι προφανές ότι η συζήτηση ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια της εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ, αφού ήδη για πολλούς επιχειρείται να στηθεί - έστω και πρόωρα - ένα σκηνικό πιθανόν πολιτικών συγκλίσεων, με ή χωρίς του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Αν και στο σύνολο τους οι τέσσερις υποψήφιοι αποκλείουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειναι βέβαιο οτι μόλις κλείσουν οι κάλπες της προσεχούς Κυριακής, το σενάριο αυτό θα βρεθεί ξανά μπροστά τους με αφορμή και το εθνικό θέμα του ασφαλιστικού.