ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2015 15:14 EET | Updated 20/12/2015 15:14 EET

Αποφυλακίστηκε ένας εκ των βιαστών της 23χρονης Jyoti Singh. Η υπόθεση που άλλαξε την νομοθεσία της Ινδίας

ASSOCIATED PRESS
Members of Indian students organization ABVP shout slogans as they protest the release of a juvenile convicted in the fatal 2012 gang rape that shook the country in New Delhi, India, Sunday, Dec.20, 2015. The man, who was short of his 18th birthday at the time of the crime, was to finish his three-year term in a reform home on Sunday.Several activists and politicians have demanded that he not be released until it can be proven that he has been reformed. (AP Photo /Tsering Topgyal)

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί, μετά την αποφυλάκιση του νεαρότερου δράστη ενός ομαδικού βιασμού που σόκαρε την Ινδία και τον κόσμο.

Το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου του 2012, η 23χρονη φυσιοθεραπεύτρια Jyoti Singh και ο φίλος της, Awindra Pratap Pandey, εισήλθαν σε λεωφορείο στην περιοχή Munirka στο Δελχί. Λίγες στιγμές αργότερα, ένας ανήλικος άνδρας φώναξε στους συνεπιβάτες του ότι «το λεωφορείο έφτασε στον προορισμό του». Ο οδηγός τότε άλλαξε πορεία, κάνοντας τον Pandey να αντιδράσει. Έξι άνδρες, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού, άρχισαν τότε να χτυπούν τον νεαρό και στην συνέχεια βίασαν την Singh, η οποία πέθανε από τα τραύματά της λίγες ημέρες μετά. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην επίθεση συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για τον βιασμό και την δολοφονία της 23χρονης.

Ο ανήλικος άνδρας που είχε δώσει το σύνθημα στους συνεπιβάτες του και συμμετείχε στο βιασμό της Singh είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης μόλις τριών ετών. Μετά την συμπλήρωση των τριών ετών, οι δικαστές θα αποφάσιζαν εάν θα επιμήκυναν την ποινή. Σήμερα, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος και θα βρίσκεται υπό την επιμέλεια μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Σύμφωνα με το Reuters, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών στο Δελχί έκανε έκκληση ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου.

india

Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των γονιών του θύματος, συγκεντρώθηκαν στο Νέο Δελχί για να διαμαρτυρηθούν για την αποφυλάκιση του δράστη, ο οποίος ήταν 17 ετών όταν σημειώθηκε το περιστατικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αρχές της Ινδίας, ο νεαρός ήταν ένας από τους πιο βίαιους δράστες της επίθεσης, καθώς δεν δίστασε να τραβήξει το έντερο της γυναίκας με το χέρι του.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή, με τους Ινδούς να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας να δοθεί τέλος στη βία κατά των γυναικών. Η κυβέρνηση τελικά έκανε πιο αυστηρούς τους ισχύοντες νόμους για τον βιασμό.