ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/12/2015 02:51 EET | Updated 21/12/2015 02:59 EET

Η μάχη της επόμενης ημέρας στη ΝΔ: Τι θα κρίνει την εκλογή του αρχηγού

Sooc

Με την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος να αναμένεται το πρωί της Δευτέρας, νέο τοπίο διαμορφώνεται στη ΝΔ, με την κεντροδεξιά παράταξη να δείχνει να ετοιμάζεται για μια «αναγέννηση/ ανασυγκρότηση».

Βάσει των αποτελεσμάτων που έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, οι δύο «μονομάχοι» του δεύτερου γύρου, στις 10 Ιανουαρίου, είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Μεϊμαράκη να ξεπερνά το 40%, χωρίς όμως να πιάνει το 50% (για την ακρίβεια εκτιμάται γύρω στο 42%), που θα τον αναδείκνυε νικητή από τον πρώτο γύρο, και τον κ. Μητσοτάκη στο 30%. Ωστόσο, η εν λόγω ισορροπία δυνάμεων θεωρείται πιθανόν να ανατραπεί, καθώς πλέον «παίζονται» οι ψηφοφόροι που στήριξαν στον πρώτο γύρο τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη (τρίτος και τέταρτος στον 1ο γύρο αντίστοιχα, με ποσοστά που θεωρείται ότι κυμαίνονται στο 20-23% και 80-10%). Ως εκ τούτου, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι «συμμαχίες» που θα διαμορφωθούν, με τις εσωκομματικές διεργασίες να είναι ήδη σε εξέλιξη. Καθοριστική θα είναι η στάση των κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη όσον αφορά στην ανάδειξη του νικητή του δεύτερου γύρου. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να σημειωθεί το τεταμένο κλίμα που έδειξε να διαμορφώνεται μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του κ. Τζιτζικώστα, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρονται σε πιθανή δήλωση στήριξης του κ. Μητσοτάκη από τον Άδωνι Γεωργιάδη. μόλις οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα. Από το περιβάλλον Τζιτζικώστα έλεγαν ότι είναι νωρίς και πρόσθεταν ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση και σε κάθε περίπτωση θα αποφύγει τα παζάρια.

Από πλευράς του, ο μεταβατικός πρόεδρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, ευχαρίστησε τα 400.000 στελέχη, μέλη και φίλους του κόμματος, «οι οποίοι με την ψήφο τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην κοινή μας προσπάθεια, ώστε να καταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη, δυνατή, φιλοευρωπαϊκή, εναλλακτική δύναμη για τον Τόπο».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.Άρα, θα πρέπει να προσέλθουμε ξανά στις κάλπες στις 10 Ιανουαρίου. Έως τότε, συνιστώ ψυχραιμία, ενωτικό κλίμα από όλες τις πλευρές και σύνεση» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Η θέση του κ. Μεϊμαράκη είναι ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, και ότι η μαζική προσέλευση των πολιτών δείχνει πως η ΝΔ είναι ισχυρή, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται με σενάρια ότι αν το ποσοστό του κ. Μεϊμαράκη είναι κοντά στο 50% τότε ο δεύτερος υποψήφιος θα έπρεπε να παραιτηθεί υπέρ του πρώτου.

Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν αναμενόμενο ότι θα κόψει πρώτος το νήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως ανέτρεψε τα προγνωστικά που τον ήθελαν δεύτερο πίσω από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται αισιόδοξος και να στρέφει τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα. «Οι πολίτες όμως έστειλαν ισχυρό μήνυμα ενάντια στην ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα, την οικονομία σε καταστροφή, την κοινωνία σε μαζική ανεργία και φτωχοποίηση. Ο κ. Τσίπρας σήμερα κατάλαβε ότι η Ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τα ψέματα και την αναξιοπιστία του. Tο ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης, για το οποίο αγωνίστηκα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα επιβεβαιωθεί και θα είναι νικηφόρο στις 10 Ιανουαρίου. Γιατί στις 10 Ιανουαρίου είναι μια άλλη εκλογή».

Στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη παρότι γνωρίζουν τις δυσκολίες θεωρούν ότι η δυναμική είναι πλέον μαζί του και για αυτό σε κάθε περίπτωση θα πάει στον δεύτερο γύρο όπου κι αν κλείσει τελικά η διαφορά.

Η επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη και η δεύτερη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων επιβεβαιώνει την μετριοπαθή, καραμανλική, κεντροδεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ και αποτελεί πρόκριμα για συναινετική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα. Την πλέον σκληρή γραμμή έναντι της αριστερής κυβέρνησης είχε υιοθετήσει κατά την προεκλογική περίοδο ο 'Αδωνις Γεωργιάδης και δευτερευόντως ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μέχρι το τέλος αν και απέρριπτε κάθε σκέψη για συγκυβέρνηση, εντούτοις έλεγε ότι η ΝΔ θα στηρίζει τα μέτρα εκείνα για τα οποία πιστεύει ότι είναι για το καλό της χώρας. Παράλληλα είναι σαφής η φιλελεύθερη πολιτική φυσιογνωμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.