ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2015 09:19 EET | Updated 23/12/2015 09:19 EET

Τραγουδιστής που καταδικάστηκε για βιασμό έφηβης γίνεται πρέσβης κατά της έμφυλης βίας στη Ζάμπια

Thomas Trutschel via Getty Images
LUSAKA, ZAMBIA - November 20: Edgar Chagwa Lungu, President of Zambia, on November 20, 2015 in Lusaka, Zambia. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση ότι αποφυλακίστηκε τραγουδιστής που καταδικάστηκε το 2014 για τον βιασμό 14χρονου κοριτσιού στη Ζάμπια. Ο Clifford Dimba, γνωστός και ως «στρατηγός Kanene» όχι μόνο αφέθηκε ελεύθερος ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, αλλά διορίστηκε πρέσβης για την μάχη κατά της έμφυλης βίας.

Ο άνδρας είχε καταδικαστεί σε ποινή 18ετή ποινή φυλάκισης, όμως αφέθηκε ελεύθερος μετά από απόφαση του προέδρου της Ζάμπια, Edgar Lungu. Όπως αναφέρει μάλιστα το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, μετά την πρόσφατη αποφυλάκισή του, ο ίδιος ενεπλάκη σε δύο ακόμα υποθέσεις βίας κατά των γυναικών.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι το γεγονός ότι ο Dimba διορίστηκε πρέσβης για την υπεράσπιση των θυμάτων έμφυλης βίας. Όπως εξήγησε η εισηγήτρια για θέματα βίας κατά των γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, Dubravka Šimonović, μια τέτοια κίνηση θα έχει πολλές επιπτώσεις, με κυριότερη την αποθάρρυνση των θυμάτων να ζητήσουν βοήθεια.

«Ο Clifford Dimba κατέλαβε εξέχουσα θέση και αποτελεί πρότυπο στη μάχη κατά της έμφυλης βίας», δήλωσε.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί την κυβέρνηση της Ζάμπια να ανακαλέσει την συγκεκριμένη απόφαση.

Διαβάστε επίσης: